Според Русвурм правителството трябва да осигури стимули за частните предприятия да строят централи

Свързани новини

28.12.2023 17:34

Немската индустрия предупреди за графика за спиране на използването на въглища

Видян 760 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Планът на Берлин за предсрочно спиране на въглищните електроцентрали вероятно ще се провали, заяви ръководителят на немското индустриално лоби BDI Зигфрид Русвурм. Според него федералното правителство няма стратегия, която да убеди частните компании да построят нови газови централи през следващите седем години.

"Изключително притеснително е, че можем да се окажем в ситуация, в която ще трябва да продължим да експлоатираме въглищни електроцентрали по-дълго време, тъй като няма достатъчно други резервни мощности", заяви Русвурм.

Германия възнамерява да спре използването на въглища за производство на електроенергия до 2030 г., осем години по-рано от официалната целева дата. При преструктурирането на електрическата мрежа правителството иска да разчита на възобновяеми източници като вятър и слънце.


Въпреки това, енергията от газови централи е планирана като резервна, когато няма достатъчно енергия от възобновяеми източници, за да се покрие търсенето. Германските компании очакват Берлин да очертае стратегия за това как ще се финансира изграждането на тези нови централи, които първоначално ще работят с природен газ, а по-късно с неутрален за климата водород.


Според Русвурм правителството трябва да осигури стимули за частните предприятия да строят централи.

"Ще са необходими частни инвестиции и те трябва да си струват - дори ако става въпрос само за няколко работни часа годишно. Аз съм привърженик на разширяването на използването на възобновяеми енергийни източници. Но честността изисква да кажем, че се нуждаем от резервни варианти.


Далеч сме от това да разполагаме с достатъчен капацитет за съхранение", предупреди Русвурм, като отбеляза, че страната се нуждае от поне 50 нови газови електроцентрали.


"Ако 50 трябва да бъдат поръчани, планирани, одобрени и построени едновременно, това е цел, която ми се струва нереалистична. И ако това разширяване не успее, Федералната агенция за мрежите няма да има друг избор за поддържане на сигурността на доставките, освен да запази връзката на въглищните електроцентрали с мрежата", заяви той.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв