Данните от руските митнически регистри показват, че през 2022 г. износът на ядрено гориво и технологии в стратегическата индустрия на страната е нараснал с над 20%, тъй като САЩ и техните съюзници се въздържат от налагане на санкции на ядрения сектор.

Свързани новини

18.02.2023 08:02

Износът на руска ядрена енергия процъфтява

Видян 5691 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продажбите на руско ядрено гориво и технологии са се увеличили през миналата година, докато вносът от страните от ЕС е достигнал най-високото си ниво от три години насам, съобщи Bloomberg, позовавайки се на данни, събрани от британския Кралски институт за обединени услуги (RUSI).

Данните от руските митнически регистри показват, че през 2022 г. износът на ядрено гориво и технологии в стратегическата индустрия на страната е нараснал с над 20%, тъй като САЩ и техните съюзници се въздържат от налагане на санкции на ядрения сектор.


Руската ядрена индустрия, която досега не е била санкционирана въпреки молбите на Киев, е от съществено значение за работата на много електроцентрали в Европа. Руската държавна ядрена компания Росатом осигурява около една пета от обогатения уран, необходим за 92-те реактора в САЩ. В Европа на компанията разчитат комунални услуги, които произвеждат енергия за 100 милиона души.

Според Доклада за състоянието на световната ядрена индустрия от 53-те реактора в процес на изграждане в света към средата на 2022 г. , 20 се строят от "Росатом", като 17 от тях са извън Русия.


Данните показват, че през миналата година членове на НАТО, сред които България, Чешката република, Унгария и Словакия, са продължили да купуват ядрено гориво от санкционираната страна. Тези страни са силно зависими от руското ядрено ноу-хау за експлоатацията на електроцентралите, които произвеждат до половината от необходимата им електроенергия.

"Проектите в областта на ядрената енергетика имат много дълъг срок, така че е трудно да се направят окончателни заключения", казва Даря Долзикова, анализатор в програмата за разпространение на ядрени оръжия и ядрена политика на RUSI. "Данните обаче сочат, че се дава приоритет на пазари, които може би не са склонни да налагат санкции на руския износ на ядрена енергия или на руски субекти", добави тя.


Унгария, която е сред страните от ЕС, противопоставящи се на включването на ядреното гориво в санкциите на блока, разполага с четири ядрени реактора, построени в Русия, и предоставя помощ за още два, които ще бъдат построени от "Росатом". До завършването на строителството проектът ще бъде една от най-големите чуждестранни инвестиции в Източна Европа.

По-рано този месец ръководителят на "Росатом" Алексей Лихачов съобщи, че компанията води преговори с около 10 държави за нови проекти, като три или четири от тях са близо до подписване на сделки.

Понастоящем Русия доставя ядрено гориво на Индия и изгражда там два реактора, чието откриване е планирано за 2025 г. Според данните през миналата година Росатом е осигурил гориво за реактор в Китай на стойност над 375 млн. долара. Страната също така е инвестирала около 90% от проекта за изграждане на първата атомна електроцентрала в Бангладеш на стойност 13 млрд. долара.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак