"България ще продължи да подкрепя украинските хора на място в тяхната справедлива битка за свободата на страната им".

Свързани новини

09.02.2023 11:16

Налагаме вето, ако има евросанкции в ядрената енергетика: Радев от Брюксел

Видян 2094 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“България не може да приеме европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, защото това ще повлияе пряко на нашата енергетика”, заяви президентът Румен Радев преди извънредното заседание на Европейския съвет, което се провежда на 9 и 10 февруари в Брюксел. Същата позиция има и Унгария.


“Затова, ако се стигне дотам, страната ни ще наложи вето”, категоричен е държавният глава. “Отчитаме всички възможни области, където налагането на санкции може да стане, но там, където са застрашени нашите интереси, особено в областта на ядрената енергетика, ние сме много внимателни и следи нещата”, подчерта Радев.


“Изявлението на президента Радев, че България не може да приеме санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика не почива на русофилски чувства или патриотизъм.


Тук става дума единствено и само за интересите на България”, заяви пред БГНЕС експертът по ядрена енергетика проф. Янко Янев, шеф на Института за управление на ядрените знания във Виена.


„Слава Богу, че най-накрая има нещо, което е влязло в главата на президента“, коментира той и добави, че трябва много сериозно да се отнасяме към ядрената програма на България, за да “не заробим бъдещите поколения с глупости”.
Проф. Янев припомни, че страната ни управлява руска ядрена технология от над 45 години на площадката на АЕЦ Козлодуй, построили сме цялата инфраструктура за реакторите ВВЕР. „Ние не можем да се откажем от това. Много уважавам американската ядрена индустрия, но в момента много трудно ще построим американски реактор. Вижте дори поляците не могат да го построят и се обърнаха към корейците“, посочи за пример той.


Експертът не е убеден и в целесъобразността на диверсификацията на ядрено гориво. Според него не трябва да се купува гориво, което никой не иска да преработи. „Нека не забравяме, че проблемът е безопасност! Реакторът е на наша територия“, предупреди проф. Янев.


Пред БТА шефът на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски също призова да се подхожда изключително внимателно към прилагането на евентуални европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика. Той посочи, че подобни действия могат да се отразят както на процесите по издаване на лицензите за удължаване на работата на централата, която се планира да работи още 30 години, така и ще засегнат износа на отработено ядрено гориво.


"Едни санкции в това отношение могат да доведат до голямо затруднение за работата на АЕЦ Козлодуй. Като регулатор ние внимателно следим този процес и коментираме с централата и какви възможности има за смекчаване на евентуални такива неща, които могат да се случат", посочи Бачийски.


“Няма опасност АЕЦ Козлодуй да остане без свежо ядрено гориво към момента. Централата е обезпечена с до 2027 г. за 6-и блок, а за 5-и блок - до април следващата. Ако междувременно алтернативното американско гориво не получи лиценз за 5-и блок, и двата блока могат да продължат да работят с наличното руско гориво, каза още той.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 12.02.2023 12:16

    В същото време без никакъв конкурс, което е абсурдно, подписва договор с Уестингхаус под натиск на козяк, което е или корупция или зависимост. И в двата случая това е заплаха за националната ни сигурност, поради несъвместимост и липса на положително становище от АЯР. Продължават да ни правят на абдали и опитни зайчета

  • 001 Anonimen 09.02.2023 11:43

    Двуличник синергетик

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!