По думите му има влошаване по отношение на ситуацията с мигрантския натиск, разпространението на наркотиците.

Свързани новини

29.09.2022 16:40

Изключително опасно е да бъде отменено правото на прокуратурата да противодейства на административния произвол: Гешев

Видян 2400 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главният прокурор Иван Гешев определи като изключително опасна възможността Конституционният съд (КС) да обяви за противоконституционни разпоредбите от Закона за съдебната власт (ЗСВ), които дават правомощия на прокуратурата да възлага на държавните органи проверки и ревизии при данни за незаконни действия, както и да прилага мерки при наличие на данни, че може да бъде извършено закононарушение.


Коментарът на Гешев е по повод отправеното искане от служебния министър на правосъдието Крум Зарков до Конституционния съд да обяви за частично противоконституционни тези текстове. Според Зарков надзорът се разпростира неограничено върху дейността на изпълнителната власт.



Главният прокурор коментира, че тези правомощия на прокуратурата са своеобразна защита на гражданите срещу бездействията на администрацията и затова искането да бъдат отнети е опасно. Той е убеден, че Конституционният съд няма да отмени текстовете, защото темата била изяснена.


"Това е изключително опасно, защото е един от малкото механизми гражданите и гражданското общество да се защитават от административен произвол. Аз съм сигурен, че няма да се случи, защото е безспорно изяснена тази тема според юриспруденцията ни. Това, което се иска, е, ако държавните институции не работят и не си изпълняват задълженията, българските граждани чрез прокуратурата да нямат право да питат дали тези институции работят или не", обясни Гешев, цитиран от lex.bg.


Той отклони темата, като постави на дневен ред, че основните проблеми в държавата са други и напомни за зачестилите катастрофи.
"Къде виждате държава? Това е вече един социален проблем, бих го нарекъл социална епидемия и резултатът е никакъв.


Може би виждаме държава в закриването на специализираните структури, които бяха най-ефикасното оръжие срещу престъпността, корупцията, организираната престъпност и тероризма. Плодовете от това ще ги берем и ги берем от това, което се вижда с мигрантския натиск, в това, че наркотиците масово заливат улиците и застрашават децата ни", коментира главният прокурор преди заседанието на ВСС.






Снимка: БГНЕС













Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови