Тази снимка на гигантския патагонски бръмбар е една от любимите на Бис в серията. Фокусирайки се върху долната страна, той показва области от насекомото, които хората обикновено не виждат. "Това е необичаен образ, който изправя зрителя пред себе си", казва той. Популациите на пчелите, които произхождат от южната част на Южна Америка, са намалели рязко, откакто фермерите са въвели опитомени европейски черни пчели, за да подпомагат опрашването на културите. Левон Бис/Американски природонаучен музей

Свързани новини

04.12.2022 17:11

Изключителни изображения в близък план показват насекоми, както не сте ги виждали досега

Видян 26556 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Петролносините крила на пеперуда лястовича опашка, меката козина на гигантски патагонски бръмбар и маслените петна на божа краставица - това са само част от детайлите, уловени от британския фотограф Левон Бис в нова книга, която документира изчезването на насекомите.


"Изчезнали и застрашени: насекоми в опасност" е съвместен проект на Бис и Американския природонаучен музей (AMNH). В него са представени снимки на 40 вида насекоми, които са уязвими, застрашени или вече изчезнали. Ето някои от тях:



Тази снимка на гигантския патагонски бръмбар е една от любимите на Бис в серията. Фокусирайки се върху долната страна, той показва области от насекомото, които хората обикновено не виждат. "Това е необичаен образ, който се изправя пред зрителя", казва той.


Популациите на пчелите, които произхождат от южната част на Южна Америка, са намалели рязко, откакто фермерите са въвели опитомени европейски черни пчели, за да подпомагат опрашването на културите. Левон Бис/Американски природонаучен музей.



Бис е специализиран в макрофотографията - всяко изображение е създадено от до 10 000 снимки с помощта на микроскопски лещи, които осигуряват изключителни нива на детайлност, обикновено невидими за човешкото око. Популациите на бръмбара с девет петна, който някога е бил широко разпространен и официално държавно насекомо на Ню Йорк, са намалели значително от 80-те години насам. Levon Biss/American Museum of Natural History



Бис се надява, че яснотата и красотата на снимките ще накарат хората да се интересуват повече от насекомите. На тази снимка на саблезъбия бръмбар той улавя сложните му шарки, които наподобяват дървесна кора. Бръмбарите, които живеят в басейна на река Амазонка и могат да достигнат до седем инча дължина, са застрашени от обезлесяване. Levon Biss/American Museum of Natural History.



Всички заснети екземпляри са подбрани от огромния архив на Американския природонаучен музей. Малкият молец, който се среща в южната част на Флорида и в някои части на Карибския басейн, изглежда и лети като оса, но няма жило. Видът е застрашен от човешките дейности, включително пръскането с инсектициди. Левон Бис/Американски природонаучен музей



Тук Бис е уловил изящната красота и текстура на Лусонска лястовича опашка - кадифено черните му крила с тюркоазени и лилави люспи. Видът, който се среща във Филипините, е застрашен от загуба на местообитания поради изсичане на горите. Елегантността ѝ също я прави цел на търговците на пеперуди. Levon Biss/American Museum of Natural History.



Намаляването на насекомите е глобален проблем. Според научен преглед от 2019 г. , публикуван в списание Biological Conservation, 40 % от видовете насекоми намаляват, една трета са застрашени, а темпът на изчезване е много по-бърз, отколкото при бозайниците, птиците и влечугите. Скакалецът от Скалистите планини вече е изчезнал. Насекомото е регистрирано за последен път през 1902 г. Вероятно е загинало от ръцете на евроамериканските заселници, които се преместват в родните му земи и разорават местата за гнездене. Levon Biss/American Museum of Natural History.



Пчелата Blue Calamintha има размах на крилете около 10 милиметра, а яркожълтото, което се вижда под коремчето ѝ, е прашец. Открит във Флорида, видът е включен в списъка на американската природозащитна организация NatureServe като "критично застрашен". Levon Biss/American Museum of Natural History



Виж повече тук!


Източник: CNN


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема.