Свързани новини

22.03.2021 10:50

Изборните протоколи ще се забавят доста: М. Константинов

Видян 1300 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Навлизаме в условията на перфектна изборна буря", заяви пред БНТ шефът на Информационно обслужване проф. Михаил Константинов. „Предстоят големи неприятности, които обаче сме си предизвикали сами. Като основно бедствие, което ще ни сполети и което сами сме си причинили, това е изключително сложният изборен протокол”, прогнозира той.


„Това е най-сложният изборен протокол до този момента”, каза Константинов. Той е по-сложен, защото в него ще бъде отчитан и машинният вот. Всъщност проблемът е противозаконното решение на НС да смени машинен и ръчен вот и то по сложен начин. Иначе чисто машинният е моментален при подаването на гласа. Протоколът е от 20 страници.  Според него преброяването и отчитането на гласовете ще отнеме на Районните избирателни комисии  2-3 дни, а в ЦИК ще отнеме от 5 до 6 дни. Вчера шефът на 25-и РИК Валери Цолов заяви пред бТВ, че приемането на 1 протокол ще отнеме между половин и 1 час. Вторият проблем е, че и опитни членове на СИК трудно ще се справят с попълването му, а време за обучение няма. Освен това бе обявен и локдаун.


"Това е непознато за България и така официалните резултати много ще се забавят. От желание да стане много хубаво, става много лошо", коментира Константинов. Според него каквото и да пише ЦИК, не бива СИК и РИК да пресмятат и сумират гласовете, това го прави и трябва да се прави от компютър.  Очакванията му са да има много грешки на ниво СИК и РИК и протоколите да бъдат връщани многократно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак