Свързани новини

16.09.2020 11:12

Единствено машинното гласуване гарантира честни избори: Нинова

Видян 2352 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Уважаеми български граждани,

Днес българският парламент ще решава два важни въпроса –– за честността и прозрачността на парламентарните избори чрез машинно гласуване и за промяна на Конституцията чрез свикване на Велико Народно събрание.

И двете предложения на управляващото мнозинство представляват посегателство срещу демокрацията и свободата в България и са удар по устоите на държавността.

Уважаеми управляващи,

днес затвърждавате една от най-порочните практики на българския политически процес. И то с дълготрайни последици за обществените отношения в България. Променяте изборните правила месеци преди провежданите на самите избори - нещо, което трайно установихте в българската политика, в разрез с изискванията на Венецианската комисия и на европейските правила. Но това води до последици - отблъсква избиратели и води до ниска избирателна активност. Това прави представителната власт в парламента все по-малко представителна и такава, която се ползва с все по-малко доверие и авторитет у българското общество.

На второ място, днес правите това в една изключително различна политическа, парламентарна, икономическа, социална обстановка. Правите го в условията на протести. На улицата са хиляди хора и те искат оставка на правителството и прозрачни избори, нови и предсрочни. Какво им давате вие с днешните предложения? Казвате им: „Правителството остава и чрез промените в Изборния кодекс гарантираме фалшифициране на изборите, за де се върне същият модел отново." Това противоречие между управляващите и народа е нещо изключително важно, което ще доведе до наливане на още масло в огъня на недоволството и на протеста. Изключително недалновидно политическо мислене.

На трето място, машинното гласуване беше прието през 2014 година. Сега е 2020 - имахте шест години, за да направите възможен, прозрачен и честен изборния процес. През тези шест години виждахме подправени протоколи, носене на чували от депутати, недействителни бюлетини по различни причини - всички способи за фалшифициране на народния вот. Шест години не ви


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Съвсем не лош ден

Съвсем не лош ден, макар че може би ще се наложи дълго