Биогоривата се считат за бъдещ ключов възобновяем ресурс

Свързани новини

25.11.2022 12:04

Инж. Радослав Михайлов: В Топлофикация Враца използваме потенциала на биомасата за осигуряване на екологична топлинна енергия

Видян 412 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Биогоривата се считат за бъдещ ключов възобновяем ресурс

"С използването на биомаса се грижим още повече за околната среда! При производството на топлинна енергия от биогориво не се отделят вредни емисии, за това с все по-широкото навлизане на биогоривата в производството на енергия се ограничава замърсяването на въздуха. Благодарение на оползотворяването на биомаса значително се подобряват екологичните показатели на дружеството.", заяви инж. Радослав Михайлов, директор на "Топлофикация Враца". Той обясни, че този вид гориво се причислява към възобновяемите енергийни източници, защото като природен продукт подлежи на непрекъснато възстановяване. По думите му биомасата е органична суровина, достъпна в големи количества, която се произвежда от остатъци от растителни култури.

Изпълнителният директор на топлофикационното дружество подчерта, че с изгарянето на биомаса ще успеят да задържат достъпна цената на услугите им. Инж. Радослав Михайлов обясни, че използването на екологичното гориво в производствения микс на предприятието води до чувствително намаляване на разходите по производството на енергия. По думите му преди години са взели решението да предприемат тази стъпка, тъй като ежегодно цената на природния газ нараства. Инж. Радослав Михайлов посочи, че правят всичко, което е възможно, за да не се налага да подават заявление до КЕВР за допълнителни увеличения на цените на предлаганите от тях услуги – топлинна енергия и битова гореща вода. "В момента смятаме, че успешно съумяваме да осигуряваме на клиентите ни не само една качествена услуга, но и една от най-евтините в страната. Надяваме се и занапред, че стъпките, които предприемаме, ще ни позволят да работим още по-ефективно.", коментира инж. Михайлов.

"Политиката на Европейския съюз има за цел максимална диверсификация на източниците на енергия. Биомасата е именно една от най-добрите и възможни алтернативи.", посочи инж. Радослав Михайлов. По думите му особено за България занапред биогоривата могат да се окажат важният източник на топлоенергия за хората.

"Чрез навременните решения, които вземаме, сме сравнително по-малко зависими от волатилността на цената на природния газ.", заяви инж. Михайлов. В дружеството използват слънчогледови пелети, както и слама и сламени пелети.

По думите на инж. Радослав Михайлов положителният ефект от използването на биомаса е голям, но в България почти няма такава енергия. Директорът изрази надежда, че занапред все повече топлоцентрали ще залагат на осигуряването на екологично отопление, произведено от този вид гориво.

Директорът на "Топлофикация Враца" заяви, че инвестиции в проекти като този, постигат напредък в целите за устойчиво развитие на предприятиятията. Според инж. Радослав Михайлов ще нарасне търсенето на биомаса в развиващите се страни поради увеличаването на населението и потреблението, а и поради изчерпването на изкопаемите горива.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби