Индексът на потребителските цени в Индия за октомври се е повишил с 6,77% спрямо същия месец на предходната година, в сравнение със 7,4% през септември, според данни, публикувани от Министерството на статистиката и изпълнението на програми в понеделник.

Свързани новини

19.11.2022 07:11

Инфлацията в Индия спадна до тримесечно дъно

Видян 9303 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индексът на потребителските цени в Индия за октомври се е повишил с 6,77% спрямо същия месец на предходната година, в сравнение със 7,4% през септември, според данни, публикувани от Министерството на статистиката и изпълнението на програми в понеделник.

Положителните резултати не са достатъчни, за да накарат Резервната банка на Индия (РБИ) да обмисли спиране на повишаването на лихвените проценти, тъй като показателят все още остава над допустимия диапазон на регулатора от 2-6% за десети пореден месец.

Общата инфлация нарасна с 0,80% спрямо 0,57% през предходния месец. Инфлацията в кошницата с хранителни продукти бе отчетена на ниво от 7,01% спрямо 8,6% през предходния месец.

Базовата инфлация, която не е свързана с хранителните продукти и петрола и която е ключов фактор за определянето на лихвените проценти в страната, достигна 6,23%. Цените на облеклото и обувките се повишиха с 10,16%, а цените на жилищата - с 4,58% през месеца на годишна база.


 "Тъй като инфлацията остава над 6%, РБИ не може да спре да повишава лихвените проценти в момента", заяви пред Bloomberg Раул Бахория, икономист за Индия в Barclays Bank. "Но тъй като няколко ценови показателя показват умерена динамика, размерът на повишението на лихвите може да бъде смекчен. "

От май насам регулаторът повиши основния лихвен процент със 190 базисни пункта до 5,90%. Икономистите на Goldman Sachs Group прогнозират, че до февруари основният лихвен процент ще нарасне до 6,75%.

Според Адити Наяр, икономист в ICRA, цитирана от агенцията, РБИ може да избере увеличение на лихвения процент с 35 базисни пункта през декември в сравнение с предишните три увеличения с по 50 базисни пункта.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион