Шансовете за успех обаче изглеждат малки, тъй като е малко вероятно инструментите на модулите да са оцелели при изключително ниските температури през лунната нощ, които на южния полюс на Луната могат да паднат под -200 градуса по Целзий. Животът на полезния товар също така е само един лунен ден, което се равнява на около 14 дни на Земята.

Свързани новини

21.09.2023 18:00

Индия ще събуди "спяща" лунна сонда

Видян 848 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индия ще се опита да събуди спускаемия модул и роувъра на мисията "Чандраян-3" от режим на хибернация тази седмица, две седмици след като те успешно се приземиха близо до южния полюс на Луната.

Учените от Индийската организация за космически изследвания (ISRO) се надяват да съживят модулите в четвъртък или петък, когато Слънцето ще изгрее в точката "Шившакти" - място близо до южния лунен полюс, където "Чандраян-3" кацна през август, съобщава Hindustan Times.

Председателят на космическата агенция С. Соманатх заяви, че нейните учени се надяват оборудването да бъде съживено, за да продължи събирането на повече данни. Целите на мисията вече са изпълнени и модулите бяха поставени в режим на хибернация от 2 септември.

Шансовете за успех обаче изглеждат малки, тъй като е малко вероятно инструментите на модулите да са оцелели при изключително ниските температури през лунната нощ, които на южния полюс на Луната могат да паднат под -200 градуса по Целзий. Животът на полезния товар също така е само един лунен ден, което се равнява на около 14 дни на Земята.

Батериите на модулите, захранвани от слънчева светлина, бяха заредени, а слънчевите панели бяха ориентирани така, че да получават светлина при изгрев. Индийските учени се надяват, че батериите са поддържали инструментите достатъчно топли, за да оцелеят през нощта. Космическите апарати, предназначени да оцелеят през нощта на Луната, обикновено са снабдени с някакъв бордови отоплителен механизъм, какъвто не е случаят с "Чандраян-3".

Индийската лунна мисия, която беше изстреляна на стойност около 6,1 млрд. рупии (75 млн. долара), се разглежда като голям успех за страната. На 23 август "Чандраян-3" влезе в историята, като се приземи близо до слабо проучения южен полюс на Луната. Няколко дни по-късно той потвърди наличието на сяра в района след тестове на място.

В сряда горната камара на индийския парламент единодушно прие резолюция, с която поздрави учените за успеха на мисията "Чандраян-3".

"Индия не само разви капацитета да изстрелва свои собствени спътници - заяви индийският вицепрезидент Джагдип Дханкхар, - но и разшири услугите си за изстрелване на спътници за други държави, като до момента са изстреляни 424 чуждестранни спътника."

В реч в парламента министърът на финансите Нирмала Ситхараман заяви, че "успехът на "Чандраян-3" ще има голямо въздействие върху индустриалната и технологичната екосистема на Индия". Близо до мисията "Чандраян-3" Индия изпрати друга космическа мисия - "Адитя-Л1" - този път за изучаване на Слънцето.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво стабилни

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво