Индия, гласът на бедните, разчиства бедняшките квартали

Свързани новини

06.09.2023 07:12

Индия, гласът на бедните, разчиства бедняшките квартали в навечерието на Г-20

Видян 3035 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Булдозерите и правителствените служители пристигнаха малко преди разсъмване и разрушиха редицата от колиби, докато смаяните им жители гледаха безутешно наблизо.

"Бяхме толкова уплашени", казва 56-годишната Джаянти Деви, докато се опитва да спаси това, което е останало от вещите ѝ в сърцето на Ню Делхи. "Те унищожиха всичко. Нищо не ни остана."

През последните 30 години домът ѝ се е намирал на разнебитена тротоарна настилка, до отворена канализация, срещу обширния комплекс Прагати Майдан - известен конгресен център в индийската столица, който тази седмица ще приеме лидерите на страните от Групата на 20-те (Г-20).

Но жилището не е това, което ще видят президентът на САЩ Джо Байдън, френският министър-председател Еманюел Макрон или британският министър-председател Риши Сунак, когато пристигнат за ключовата среща на върха.

Деви е сред десетките хиляди най-маргинализирани жители на Ню Делхи, които бяха изселени от домовете си в навечерието на срещата на Г-20, тъй като властите започнаха масово събаряне на сгради в кварталите на града.


Правителството оправдава събарянето с това, че постройките са "незаконни", и заявява, че възнамерява да засели отново някои от засегнатите общности.

Активисти обаче поставят под въпрос времето, като твърдят, че разрушаването е част от проект за "благоустройство" - кампания за премахване на просяците и бедняците в града - с цел да се впечатлят чуждестранни високопоставени лица.

Образът на Индия, който министър-председателят Нарендра Моди иска да създаде на срещата на Г-20, е на модерна суперсила, лидер на глобалния Юг и глас на обеднелите нации. Но правителството е обвинявано, че прикрива един от най-задълбочените и трайни проблеми на самата страна.

"Това, което ме поразява най-много, е, че Индия, индийската държава, се срамува от привидната бедност", казва Харш Мандер, социален активист, който работи с бездомни семейства и деца на улицата. "Тя не иска бедността да бъде видима за хората, които идват тук."

В писмен отговор, представен в парламента през юли, индийското правителство отрича всякаква връзка между разрушаването на домове и срещата на върха на Г-20.

Си Ен Ен се обърна към Ню Делхи и федералното правителство, но все още не е получила отговор.


Защо сега?

Делхи отдавна е град с крещящи различия.

Това е град, в който милионери живеят в лъскави имения, а бездомни семейства се разхождат по пешеходните пътеки наблизо и където деца продават играчки на пътниците в колите, докато спират на светофарите. Това е град, който привлича огромен бизнес, но търсенето на работни места става все по-остро.

Според последното правителствено преброяване от 2011 г. в столицата живеят около 16 млн. души, но само 23,7 % от тях живеят в "планирани" или "одобрени" квартали, според доклад на базирания в Ню Делхи мозъчен тръст Centre for Policy Research.

Останалите живеят в определени бедняшки квартали, села и неодобрени квартали.

През април Савита и четирите ѝ дъщери наблюдават с отчаяние как държавните органи навлизат в тяхното селище - неразрешен квартал - до форта Туглакабад от XIV в., емблематичен паметник на Делхи, разрушават малкия им дом и превръщат седемгодишните им спомени в руини.


"Не мога да обясня колко разстроени бяха всички, докато разрушаваха къщите", казва Савита. "Хората крещяха, плачеха, молеха ги да спрат."

Археологическата служба на Индия (ASI), която извършва разрушаването, твърди, че Савита и съседите ѝ са навлезли в земята и са построили незаконно домовете си, според съдебни документи, видени от CNN. В известие до жителите през януари ASI нарежда на всички "нарушители" да премахнат "незаконните постройки за своя сметка в срок от 15 дни", показват съдебните документи.

ASI не е отговорила на исканията за коментар.

Савита казва, че е знаела, че семейството ѝ купува земя в неразрешена колония, когато са построили дома си през 2016 г.

"Знаехме какъв риск поемаме. Но ние сме бедни и това е всичко, което можехме да си позволим", каза тя. "Хората живеят тук от над 40 години. Защо властите не събориха тези домове по-рано. Защо сега?"


Бездомни и гладни

Повече от 100 000 жители на района Туглакабад са загубили домовете си през април, според петиция до Върховния съд, подадена от адвокат, който оказва помощ на жителите.

Без да имат къде да отидат и без пари за наемане на апартамент, мнозина, включително семейството на Савита, нямаха друг избор, освен да живеят под брезентови чаршафи на пресечена местност, дори когато проливните дъждове и наводненията връхлитаха града.

През деня те молеха полицаите наблизо за малко хляб, който да споделят между шестимата. Веднъж през нощта, разказва тя, мъже се опитали да отвлекат дъщерята на съседката ѝ, като завлекли крещящата тийнейджърка в тъмната гора.

"Изтърпяхме това изпитание в продължение на шест седмици", казва Савита през сълзи. Принудени да учат до купчини боклуци, докато бездомни кучета и крави претърсват разлагащата се храна, дъщерите ѝ се затрудняват с учебните си задачи, изпадат в депресия и се затварят в себе си.


Това не е първият случай, в който индийското правителство разрушава бедняшки квартали или колиби преди мащабно международно събитие.

През 2010 г., когато на власт беше опозиционният Индийски национален конгрес, просяците бяха принудени да се изселят от улиците на Ню Делхи, а бедняшките квартали бяха разрушени в навечерието на Игрите на Британската общност, което влоши живота на десетки хиляди хора в столицата.

Социалният активист Мандер заяви, че е несправедливо правителството да насочва вниманието си към бедните семейства заради това, че живеят на неразрешена земя.

"Правителството не признава, че на тези бедни хора е наложена незаконност", каза Мандер. "Това е така, защото този град е планиран по начин, при който няма място, където те да живеят законно. Събарянето на сгради се извършва с изключителна жестокост".


Правителството на Делхи заявява, че възнамерява да реабилитира Савита и семейството ѝ, но тя твърди, че досега не е получила никаква помощ и се бори в съда. Семейството ѝ сега временно живее при роднина в апартамент с две спални в претъпкано и тясно селище от бедняци.

Миризмата на кравешка тор поглъща уличките, където хиляди мухи се роят пред вратите, а по алеите бродят мършави котки.

"На децата ми не им харесва тук", казва Савита. "Те ме питат защо това се случва с нас. Какво мога да им кажа?"
Лидер на глобалния юг

Откакто пое председателството на Г-20 тази година, Индия, новата най-многолюдна страна в света с население от 1,4 милиарда души, се позиционира като лидер на нововъзникващите и развиващите се страни - често наричани Глобалния юг - в момент, когато потребителите са засегнати от рязко покачващите се цени на храните и енергията в резултат на руската инвазия в Украйна.

Моди вижда Индия като уверена и модерна суперсила, глас на безгласните, която се възползва от 21-ви век. Миналия месец Индия отпразнува успешното провеждане на меко кацане на Луната, превръщайки се в едва четвъртата страна в света, постигнала подобно постижение.

В речта си пред Конгреса по време на широко рекламираното си пътуване до Съединените щати през юни Моди заяви, че "даването на глас на Глобалния юг е пътят напред".


Тъй като войната продължава да хвърля световната икономика в хаос, Индия изрази намерение да повдигне въпроса за многобройните проблеми, пред които е изправен глобалният юг, включително предизвикателствата, свързани с климата, и продоволствената и енергийната сигурност.

"Светът очаква от Г-20 да облекчи предизвикателствата, свързани с растежа, развитието, икономическата устойчивост, устойчивостта на бедствия, финансовата стабилност, транснационалната престъпност, корупцията, тероризма и продоволствената и енергийната сигурност", заяви Моди през февруари.

Активисти обаче изтъкват иронията в този образ, когато най-бедните в Индия се борят у дома.

"Хората умират по улиците през студената зима, а ние разрушаваме домове", казва Мандер. "Трябва да има основно право на живот... да живеем достойно."


Бедността ни прави безпомощни

Застанала сред развалините на седемгодишния си дом, Савита казва, че е имала толкова много мечти за семейството си.

"Исках децата ми да израснат тук. Исках да им дам стабилно възпитание", казва тя.

Сега охранители патрулират в района на Туглакабад, докато строителни работници изграждат стена, за да запечатат земята. "Къде бяхте в деня, в който булдозерите отнеха дома ни?" - питат гневно жителите охранителите. "Защо не дойдохте да ни помогнете?"

Деви, от района на Прагати Майдан, сега е принудена да живее в импровизирана палатка на близкия тротоар, без никакво облекчение от изгарящата лятна жега.

Тя казва, че никой не ѝ е помогнал да намери друг подслон.

Продавайки чай и закуски, за да свърже двата края, заобиколена от разлагащи се боклуци и отворена канализация, която привлича стотици комари и мухи, тя се чувства победена и самотна.

"Толкова сме ядосани, но бедността ни прави безсилни", казва Деви. "Не можем да говорим."


 Източник: CNN


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.