Най-високият ски курорт в Азия е покрит със сняг

Свързани новини

24.02.2024 07:32

Индия разполага с един от най-високите ски курорти в света

Видян 10761 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В началото на януари всеки, който е посетил ски курорта Гулмарг в администрирания от Индия Кашмир с надеждата да кара ски, е нямал късмет.

Силният недостиг на сняг, за който се обвиняваше сухото време, заплашваше да провали целия зимен сезон, разочаровайки както пътниците, така и туристическите оператори.

Оттогава множество експерти по климата, базирани в Индия, алармираха за липсата на сняг, заявявайки, че тя е пряка причина за климатичната криза и климатичния модел "Ел Ниньо".

"Въпреки че не съществува връзка едно към едно между дефицита на валежи и Ел Ниньо, промените в глобалната атмосферна циркулация и запазването на Ел Ниньо доведоха до по-малко сняг", заяви директорът на метеорологичната служба в администрирания от Индия Кашмир Мухтар Ахмад пред The Hindu, един от най-големите англоезични вестници в Индия.

"Но се вижда, че в много случаи през годините на Ел Ниньо има дефицит на валежи."

За щастие, съдбата на Гулмарг се промени, като през последните седмици по склоновете на планината Афарват се появиха така необходимите валежи от пудра.

И то точно навреме; ски курортът, един от най-високите в света, е домакин на ски и сноуборд състезания по време на четвъртото издание на Националните зимни игри Khelo India 2024 от 21 февруари.


 Независимо дали сте спортист на пълен работен ден, или обичате да карате ски и сноуборд за удоволствие, Гулмарг предлага зимно изживяване като никое друго.

С име, което означава "поляна с цветя", той вече е бил популярна лятна дестинация, когато за първи път е създаден като ски клуб през 1927 г. от британския Радж, управлявал Индия от 1858 до 1947 г.

Днес пътниците, които се отправят към най-високия ски курорт в Азия, могат да се насладят на над 1330 вертикални метра (4363 фута) ски терен, като лифтовете предлагат достъп до четири отделни ски зони на планината Apharwat. Най-голямата претенция за слава е гондолата на Гулмарг, която се изкачва на височина 3980 метра и е сред най-високите гондоли в света.

"Гондолата отвежда гостите до планинската верига Каракорум в Хималаите, откъдето в ясен ден се виждат върховете на Нанга Парбат", казва Брайън Нюман, служител по снежна безопасност от Колорадо, имайки предвид деветата по височина планина в света.

"На други места по света не се виждат толкова високи върхове."

Американецът, който говори свободно кашмирски, е прекарал повече от дузина зими в Гулмарг, работейки заедно с обучен ски патрул, за да намали рисковете от лавини.


 Незабравимо културно преживяване

Когато става въпрос за местната ски култура, Нюман казва, че посетителите трябва да имат предвид, че преживяването им може да е доста по-различно от това, с което са свикнали по пистите в Европа или Северна Америка.

"Занимавам се със скиори с високи приключения, които са свикнали с диви терени, но това не е типично западно ски село от най-висок клас, тъй като се ръководи от правителствени разпоредби", посочва той.

"Гостите трябва да търсят комплексни услуги за семейства и деца, а алкохолът не е свободно достъпен, така че типичните за Запада апрески дейности не съществуват. Но посетителите идват тук заради културното преживяване, което си заслужава и е незабравимо."

Мехмуд Ахмад Лоне, който работи в тясно сътрудничество с Нюман, управлява Академията за приключения в Гулмарг и K-Line Adventures, които помагат на туристите да се ориентират във всичко, свързано със снега.

Гулмарг се намира на около 20 км от Контролната линия - фактическата граница, която разделя този спорен регион между Индия и Пакистан.


Според него най-доброто време за посещение е януари/февруари, когато в планината има средно два метра сняг. За тези, които се нуждаят от обучение по ски или сноуборд, екипът на Lone осигурява професионални инструктори на цена от около 36 до 121 долара на ден в зависимост от сертификатите и опита.


Lone има няколко предложения за туристите, които търсят разнообразни терени в Гулмарг.


"Някои от най-дългите писти са Дранг и Хиланмарг, които могат да отнемат голяма част от деня", казва той.


"Хиларманг" включва изкачване до замръзнало езеро и каране на ски през военния лагер чак до базата до хижите Гуджар - лятната резиденция на овчарите. Освен това Shaggy's Face и Transtorial Ridge са стръмни писти."


Особено впечатляващи са беккънтри пистите на Гулмарг, по които обикновено няма хора, а необятното лазурно небе и недокоснатата пудра са прекъсвани само от звуците на хималайския кълвач. От време на време скиорите могат да се натъкнат на черна мечка, лисица или снежен леопард, но наблюдението се смята за късмет.


Въпреки това в района се случват лавини. Тези, които планират да се отправят извън пистите, трябва първо да посетят уебсайта на Нюман и той препоръчва да използват водачи, които струват около 100 долара на ден за група от трима души.


 Източник:CNN


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева