Швейцарски хотел забранява на евреите да карат ски

Свързани новини

17.02.2024 07:00

Швейцарски хотел забрани на евреите да карат ски

Видян 2713 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Планинският хотел-ресторант Pischa в Давос, Швейцария, обяви, че вече няма да отдава под наем ски и друго оборудване за снежни спортове на еврейски гости поради предполагаемата дълга история на недисциплинирано поведение, повреждане на имущество и кражби. Заведението се сблъска с обвинения в антисемитизъм, което предизвика голям скандал и полицейско разследване.

Обидното известие се появи през уикенда на вратата на стая, използвана за съхранение на ски оборудване в курорта. Посланието на иврит изрично отказвало на еврейските гости достъп до услугата.

"Поради различни злополучни инциденти, включително кражба на шейна, вече не отдаваме под наем спортно оборудване на нашите братя евреи. Това се отнася за цялото оборудване като шейни, аеробордове, ски-джакове и снегоходки. Благодарим ви за проявеното разбиране", се казва в съобщението.

В понеделник местната полиция потвърди пред ежедневника 20 Minuten, че е започнала официална проверка на случая и сега разследва хотела заради предполагаема "дискриминация и подбуждане към омраза".

Швейцарската федерация на еврейските общности (SIG) остро осъди курорта, като определи тази политика като ново "ниво на наглост" и обеща да подаде собствена жалба във връзка с този случай. "Цяла група от гости се очерня колективно въз основа на техния външен вид и произход", твърди в изявление генералният секретар на SIG Джонатан Кройтнер.


Ресторантът обаче отстоява решението си, като обяснява, че то е резултат от недисциплинираното поведение, което ортодоксалните евреи отдавна демонстрират в курорта. "Вече не желаем ежедневните неприятности и затова упражняваме правото си да решаваме кой може да наеме нашата собственост и кой не", заявиха от курорта в изявление за 20 Minuten, като настояха, че този ход няма "нищо общо с вярата, цвета на кожата или личните предпочитания" на гостите. "Някой от тези гости" със сигурност ще причини "сериозен инцидент в даден момент", добави то, като обясни, че такива гости редовно разхвърлят оборудването по планинския склон, вместо да го върнат, вземат го от склада без разрешение и т.н.

Регионалният туристически оператор Sportbahnen Pischa AG побърза да се дистанцира от инцидента, като обясни, че хотелът е външно наето място в планината и организацията няма нищо общо с управлението му. Подобна позиция зае и компанията-майка Davos Klosters, като нейният главен изпълнителен директор Рето Брански призна, че известието определено е било "неудачно формулирано".

"Известието може да нарани чувствата на еврейската група гости като цяло, а това не бива да се случва", каза той пред 20 Minuten. В същото време той призна, че ортодоксалните евреи вече от години проявяват недисциплинирано поведение и са попадали в различни случаи на неприятности в местните курорти и тези "трудности" с "малка група" са факт. "Проблемът има две страни и той тлее от години", отбеляза изпълнителният директор.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци