В понеделник министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин прие индийския си колега Раджнат Сингх, като призова за по-тесни военни връзки между страните и предупреди за заплахите за сигурността от страна на Китай и Русия

Свързани новини

12.04.2022 10:28

Индия е предупредена за Русия и Китай

Видян 5047 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В понеделник министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин прие индийския си колега Раджнат Сингх, като призова за по-тесни военни връзки между страните и предупреди за заплахите за сигурността от страна на Китай и Русия.




"Срещаме се в критичен момент в партньорството между САЩ и Индия в областта на отбраната", каза Остин на Сингх в началото на разговорите в понеделник. Той добави, че Вашингтон и Ню Делхи вярват в "свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион", подкрепен от зачитане на националния суверенитет и върховенството на закона, но "сме изправени пред спешни и нарастващи предизвикателства пред тази обща визия".


 


 Пекин подкопава сигурността в региона, като изгражда "инфраструктура с двойна употреба" по границата си с Индия и предявява незаконни териториални претенции в Южнокитайско море, заяви Остин. "Съединените щати подкрепят Индия в защитата на нейните суверенни интереси", обеща той.




Остин заяви, че подобно на Китай, Русия се опитва да "промени статуквото със сила", и добави: "Нахлуването на Русия в Украйна и хуманитарното опустошение, което тя предизвика, са явни опити да се подкопае международният ред, който се основава на правилата и принципите, които споделяме. "


 


 


Ръководителят на отбраната на САЩ заяви, че като най-голямата демокрация в света Индия е от основно значение за така наречения "основан на правила ред", и призова за сътрудничество със "съмишленици" Това сътрудничество може да включва съвместно разработване на оръжия.




След разговорите Остин и Сингх проведоха т. нар. среща 2+2 с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и индийския министър на външните работи Субрахманям Джайшанкар. "Това е съдбоносен момент в световните дела и мисля, че в резултат на това партньорството е още по-значимо и жизненоважно", каза Блинкен.


 


 


През последните седмици обаче партньорството беше обтегнато на фона на усилията на САЩ и западните им съюзници да накажат и изолират Русия заради конфликта в Украйна. В края на миналия месец високопоставен служител по националната сигурност на САЩ предупреди Индия, че ще има "последствия" за страните, които се опитват да "заобиколят" кампанията на Вашингтон за санкции срещу Москва.




"Искаме всички страни, особено нашите съюзници и партньори, да не създават механизми, които подкрепят рублата и се опитват да подкопаят финансовата система, базирана на долара", заяви пред репортери заместник-съветникът по националната сигурност Далип Сингх по време на посещението си в Ню Делхи на 31 март.




Главният икономически съветник на президента Джо Байдън, Брайън Дийз, повтори тези опасения миналата седмица, като заяви, че Вашингтон е предупредил Индия, че ще бъде изправена пред значителни и дългосрочни разходи, ако се съюзи стратегически с Русия. "Със сигурност има области, в които бяхме разочаровани от решенията на Китай и Индия в контекста на инвазията", каза той.


 


Индия отказа да наложи санкции на Русия и увеличи покупките на руски петрол. Индийски и руски официални лица обсъдиха и механизъм за разплащане в рубли и рупии в търговията между страните, който да заобикаля долара и еврото.




Друг източник на напрежение между Вашингтон и Ню Делхи е историческата зависимост на Индия от оръжия, произведени в Русия. Индия е поръчала пет зенитни системи С-400 от Русия - въпреки предупреждението на САЩ срещу сделката на стойност 5,5 млрд. долара - и според информацията има опция за закупуване на още ракети земя-въздух.




Миналата седмица Остин заяви пред американските законодатели, че не е в интерес на Индия да продължава да купува руско оръжие и че Пентагонът работи с Ню Делхи, за да намали зависимостта си от Москва.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

близнаци