Заместник-съветникът на Вашингтон по националната сигурност  призова Ню Делхи да не увеличава вноса на руски енергийни продукти

Свързани новини

01.04.2022 09:24

САЩ предупредиха Индия да не помага на Русия да подкопае долара

Видян 19456 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Високопоставен служител на САЩ по въпросите на националната сигурност призова Индия да намали икономическите и военните си връзки с Русия, като предупреди за "последиците" за всяка страна, която помага на Москва да избегне неотдавнашната вълна от западни санкции.




След среща с индийски официални лица в четвъртък заместник-съветникът на Вашингтон по националната сигурност в областта на международната икономика Далийп Сингх призова Ню Делхи да не увеличава вноса на руски енергийни продукти и да избягва всякакви действия, които биха могли да "подкопаят" американския долар.


 



"Това, което не бихме искали да видим, е бързо ускоряване на вноса на Индия от Русия, що се отнася до енергията или какъвто и да е друг износ, който в момента е забранен от САЩ", каза той и добави, че САЩ "много искат всички страни, особено нашите съюзници и партньори, да не създават механизми, които подкрепят рублата и които се опитват да подкопаят финансовата система, базирана на долара".


 


 


Осъждайки "ненужната война" на Русия в Украйна, Сингх заяви, че посещението му в Индия е "в дух на приятелство, за да обясни механизмите на нашите санкции", но въпреки това предупреди, че ще има "последствия [за] страните, които активно се опитват да заобиколят или да запълнят" тези санкции.


 


 


 Запитан какви биха могли да бъдат тези последици, съветникът отказа да уточни, като заяви, че това е част от "частни дискусии, които няма да споделя публично".




Забележките на Сингх последваха съобщенията, че Москва и Ню Делхи в момента разработват система за разплащане в рупии и рубли, която ще позволи на двете страни да извършват двустранна търговия във валутите си. Индия също така наскоро се съгласи да закупи известно количество руски суров петрол с отстъпка - непопулярно решение за САЩ и някои съюзници, които предприеха кампания за наказателни санкции, целяща да изолира руската икономика и да срине курса на рублата.


 


Руският външен министър Сергей Лавров също посети индийската столица в четвъртък, което съвпадна с официалните срещи със Сингх, както и с външния министър на Обединеното кралство Лиз Тръс.


 


 Въпреки че американски, австралийски и британски официални лица критикуват отказа на Индия да се присъедини към санкциите, говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс настоява, че Вашингтон не се "стреми да променя" отношенията на която и да е държава с Руската федерация, като визира именно Индия.




"Това, което се стремим да направим, независимо дали става въпрос за Индия или други партньори и съюзници по света, е да направим всичко възможно", за да гарантираме, че "международната общност говори в унисон", добави Прайс в коментар за пътуването на Лавров.


 


Често представян като "архитект" на режима на санкции на САЩ срещу Москва, Сингх се спря на нарастващите връзки между Русия и Китай, като предупреди, че партньорството им може да има сериозни последици за Индия, която отдавна е в териториален спор с Пекин по китайско-индийската граница.




"Ако съпоставите това с реалността, в която Китай и Русия обявиха партньорство без граници и Русия заяви, че Китай е нейният най-важен стратегически партньор, това има реални последици за Индия", каза той и заяви, че Москва няма да "се притече на помощ на Индия" в случай на китайско нахлуване.


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 agabaga 02.04.2022 20:29

    Получавам оргазъм от гърчовете на янките.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на