Зам.-шефът на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Антон Славчев

Свързани новини

10.10.2023 17:22

Имотният шеф на КПКОНПИ пробва за прокурор

Видян 1193 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зам.-шефът на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Антон Славчев кандидатства за прокурор в Софийската градска прокуратура, сочи списъкът на ВСС с допуснатите 186 кандидати, които се борят за общо 10 места. Той кандидатстват за държавното обвинение още през август, като тогава тогава вече беше ясно, че скоро комисията няма да функционира в настоящия си вид.


Напомняме, че Славчев изпълнява сегашната си длъжност на фактически председател, след като преди повече от година и половина НС гласува оставката на бившия обвинител №1 Сотир Цацаров.


Неотдавна парламентът прие окончателно и промени в антикорупционния закон, с който съществуващата комисия се разделя на две.
Славчев поема временно управлението на КПКОНПИ още през 2019 г., след като избухна скандала с терасата на бившия ѝ шеф Пламен Георгиев. Малко след това неговото име също беше замесено в аферата, свързана с апартаментите, купени от хора, заемащи висши държавни длъжности. По ирония тогава излезе информация, че той също си е купил голяма тераса. Тя е с площ 243 кв.м и е разделена между него, жена му Зорница Тодорова и брат му Светослав Славчев. Според нотариалния акт тримата са платили 39 486 лв. Имотът се намира в сграда в столичния квартал Хиподрума. Тримата имат апартаменти в същия блок.


Сделките за апартамента на Славчев и терасата са сключени през 2010 и 2011 г., когато той работи в ДАНС. През март 2010 г. той придобива право на строеж върху 63 кв.м., а 8 г. по-късно декларира, че е собственик на апартамент със същата квадратура. Като цена на жилището в декларацията си е посочил само сумата, платена за правото на строеж - 18 600 лв., или по 151 евро на квадратен метър.
Година по-късно е купена и остъклената тераса от 243 кв.м срещу 39 486 лв. Посочената цена е 5 пъти по-ниска от данъчната оценка на имота - 216 419 лв.
Скандал има и около жената на Славчев - Зорница Атанасова, която прибра 11 млн. лв. от община Кочериново, в която иначе няма пари за принтер. Тя е председателка на Политическа партия Напред България, бивш кмет на Нови Искър от ГЕРБ. Атанасова има фирма Юнивърсъл консултинг и Ко ЕООД.


Пламен Валентинов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

телец