Решението на апелативния съд не е окончателно и КПКОНПИ може да го оспори пред върховната инстанция.

Свързани новини

09.10.2023 16:45

Само с 2 дела КПКОНПИ губи близо 8 млн. лева

Видян 1512 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само две от делата, които антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е загубила напоследък, са за общо близо 8 млн. лв., пише Euractiv.bg.


За сравнение, според данните за м.г., са влезли в сила общо 45 съдебни решения по дела за конфискация, като общата стойност на уважените искове е в размер на 13 782 523 лв. Тоест само двата отхвърлени иска са над половината от конфискуваната през цялата минала година сума. След като комисията губи делата, тя трябва да плати и големи суми за разноски и такси.


Първото от тези тлъсти дела е за малко над 4,3 млн. лв., за които комисията е претендирала да бъдат конфискувани от бившия главен архитект на Каварна Юлиян Илиев, бившата му съпруга и двете им дъщери. Апелативният съд във Варна отхвърля всички искове на КПКОНПИ, като тримата апелативни съдии осъждат комисията да плати държавна такса в размер на 86 120 лв., както и разноските по делото – 153 238 лв. за Илиев и 72 449 лв. за бившата му жена и децата, съобщава Сега. Делото за конфискацията е заведено през 2014 г.


Решението на апелативния съд не е окончателно и КПКОНПИ може да го оспори пред върховната инстанция.
На 10 август т.г. като втора инстанция апелативният съд, но във Велико Търново отхвърля иск за над 3,58 млн. лв. срещу Колю и Гина Милкови от с. Полски Сеновец. Проверката срещу тях стартира, след като Милков е обвинен за пране на пари в особено големи размери, а делото за конфискация се точи от 2016 г. Двамата са родители на Младен Милков - един от обвиняемите по знаковото дело Недосегаемите, прочуло се със споразуменията, уговаряни от бившия вече главен прокурор Иван Гешев, докато е бил спецпрокурор. Колю Милков е обвинен по делото, което се води от 2009 г., през юли 2013 г.


КПКОНПИ стига до извода, че има значително несъответствие между доходите и имуществото на сем. Колеви и разходите им. Съдиите обаче намират това за недоказано. Те припомнят в решението си, че може да се конфискува само имущество, което съществува реално към момента на приключване на проверката във владенията на проверявания човек и свързаните с него лица. А в този случай това не е така. Тук решението също не е окончателно, като КПКОНПИ може да го оспори пред Върховния касационен съд.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец