Свързани новини

09.03.2021 09:39

Имаме най-много застаряващи и най-малко млади медици в ЕС

Видян 3164 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Над половината от всички здравни работници в България са на възраст над 50 години, сочат данни на Евростат за третото тримесечие на 2020 г., предаде Mediapool.bg. В това число влизат лекари, медицински сестри, акушерки и др.


По този показател страната ни е на първо място в ЕС, следвана от Литва и Италия. Същевременно страната ни е на дъното на класацията по брой на младите медицински служители. Здравните работници на възраст между 15 и 34 години у нас е под 20%, което е най-ниският дял в цялата общност.


Средно за ЕС здравните работници над 50-годишна възраст са 36% от всички, а младите кадри - 29%.


Причините за обезпокоителните данни за медицинските кадри у нас са: голяма ножица в заплащането в отделните специалности при лекарите, ограничени възможности за професионална реализация, основно в големите градове, което води до отлив на кадри. При медицинските сестри, акушерките и лаборантите проблемите са основно твърде ниското заплащане и свръхнатоварването. Това прави професията нежелана за младите, завършващите кадри търсят реализация в чужбина.


Напомняме, че още в края на м.г. немският Der Tagesspiegel писа, че недостигът на лекари и сестри вкара болниците в България и Румъния в дълбока криза. Според изданието от 2007 г., когато двете страни бяха приети в ЕС, 53 000 медици са емигрирали на Запад, повечето в Германия.


Статистиката е особено отчайваща на фона на стремглаво покачващия се брой на заразени с К19. Но кабинетът сам призна в свой доклад пред ЕС, че сме 125-о място по задържане и на 121-во по привличане на таланти - професионалисти.


Статистиката на БЛС е по-скромна и сочи тревожни, но по-малки числа: годишно у нас завършват 650 лекари, а 450 от тях веднага напускат страната.


Експертите от здравеопазването твърдят, че ако не се променят условията на работа в у нас и не бъдат създадени стимули за медиците да остават в страната, през следващите 6 години България се изправя пред огромен проблем, тъй като средната възраст на лекарите в момента възлиза на около 55 години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката