Свързани новини

03.05.2019 09:26

300 млн. конфликт на интереси в здравното министерство

Видян 4391 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Всяка година в България текат паралелно поне 570 клинични изпитвания на лекарства, като 200 от тях са новоразрешени, а инвестициите на фармацевтичните компании в тях са на обща стойност над 300 млн. лв. годишно. Всяко от тези проучвания, в които участват хиляди пациенти и лекари и от които в някои случаи буквално зависи излекуването на тежко болни, се разрешава от 12-членна комисия. Без да има правилник за това какви да бъдат членовете й и как да декларират имат ли конфликт на интереси, здравният министър назначи комисията още през януари и досега тя е разрешила 60 клинични изпитвания и 240 съществени промени по документацията на действащи вече проучвания с лекарства върху пациенти, пише Капитал.

Правилникът за дейността на комисията беше обнародван и в него е посочено, че членовете на комисията трябва да декларират конфликт на интереси, когато самите те и роднините им имат участие в клинично проучване, фармацевтична компания или консултантска компания в сектора.

Експертите от здравното министерство обаче обясниха пред "Капитал", че декларациите за конфликт на интереси ще са само за сведение на ведомството и няма да бъдат публични. Освен това съобщиха, че няма да бъдат сменяни членовете на действащата комисия въпреки публично известните данни за конфликт на интереси на заместник-председателя на комисията, неподходящия председател и изпъстрения с конфликт на интереси състав на органа.

Ако това се случи нито пациентите, нито компаниите, които организират и провеждат клинични изпитвания, нито пък самите лекари и пациенти ще знаят дали комисията им е забранила проучване, защото някой от членовете й има взаимоотношения с конкурентна компания. Освен това няма да е ясно кой от лекарите в комисията участва в клинично проучване и заявил ли го е. Всичко това води до огромни съмнения доколко прозрачно се разрешават изпитванията на лекарства върху хора.

В 19 ч. от кабинета на здравния министър Кирил Ананиев съобщиха, че той и екипът му са категорични, че декларациите за конфликт на интереси на членовете на комисията трябва да бъдат публични и те ще бъдат публикувани след като изтече едномесечният срок за подаването им. Оказва се, че отговорите на въпросите на "Капитал" за комисията не са консултирани с министъра и заместник-министрите, преди да бъдат изпратени.

Проблемните решения

Назначената от здравния министър етична комисия е последната инстанция, която решава дали едно проучване на лекарства да бъде разрешено или как да бъде променен протоколът за провеждането му, дали то тече по правилата и не накърнява интересите на пациентите и участващите лекари. Това, което се случи през тази година обаче, е, че комисията беше назначена през януари тази година и започна веднага да заседава, а правилникът на какви условия да отговарят членовете й беше обнародван едва на 30 април.

Преди четири месеца "Капитал" установи, че членове на комисията са в откровен конфликт на интереси, но въпреки това заседават и разрешават клинични проучвания за милиони левове.

Етичната комисия за клинични изпитвания е провела за 2019 г. общо 12 заседания. Разгледани са 60 бр. заявления за издаване на документация за клинично изпитване на лекарствен продукт и 240 бр. заявления за издаване на документация за съществена промяна в клинично изпитване на лекарствен продукт, обясняват от здравното министерство.

Първият проблем, който произтича от това, е, че резултатите от тези заседания са нищожни, защото са взети от орган, който е формиран незаконосъобразно. Нещо повече - липсата на правилник означава, че те самоуправстват в здравното министерство и няма правилник, въз основа на който да им се търси отговорност. Освен това никоя засегната страна не е имала право да иска отвод на член на комисията при разглеждане на документация, защото до момента не е имало регламент за разпоредбите, които уреждат конфликта на интереси.

Кой кой е в комисията?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Боб Доганов е със специалност "епидемиология" и никога не е работил в клиника.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Боб Доганов е със специалност "епидемиология" и никога не е работил в клиника.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Защо въобще назначават "лекари"? Най-добре е да бъдат собствениците на фармацевтичните компании в България. А председателят да се избира на ротационен принцип. В крайна сметка лекарите лекуват с тези препарати, които им налагат фармацевтичните фирми. Въобще не става дума за класическия първи принцип в медицината.....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е