Свързани новини

26.09.2012 11:20

Имаме 3 пъти повече болни от СПИН

Видян 4081 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Официално регистрираните българи, заразени с вируса на СПИН, са 1585. Само от началото на годината има нови 112 случая. Броят на ХИВ-позитивните в страната обаче е поне три пъти повече.

Това каза д-р Тонка Върлева, координатор на програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", цитирана от БТА.


От новите заразени с вируса 112 души 88 са мъже. 56 от новооткритите са от София, 13 - от Пловдив, 8 - от Пазарджик, 5 - от Варна. Една от новооткритите жени е била бременна. В другите региони на страната заразените са под 4 лица. В последно време се откриват три пъти повече заразени мъже, отколкото жени, отбеляза д-р Върлева. 


Младежите под 29-годишна възраст, открити тази година, са 45 на сто. Близо 10 на сто от общия брой са хора, заразени по време на престой в чужбина. През май открихме и пет деца, заразени с вируса, като едно от тях е започнало лечение, уточни д-р Върлева. 


През 2011 година в страната са регистрирани 8 бременни, заразени с ХИВ, но седем от родените деца не са били носители на вируса. В процес на уточняване е статусът на осмото дете. Увеличава се броят на бременните, които искат да се изследват, но проблемът е сред ромските жени, чиято бременност не се проследява. Важно е бременните да се изследват, защото, когато се докаже, че майката е ХИВ-позитивна и се направи профилактика с антиретровирусна терапия, шансът детето да се роди здраво е 95 на сто. Няма риск за плода от терапията, уверява д-р Върлева. 


По думите й в България се очертават най-силно две уязвими групи - хомосексуалните мъже и интравенозните наркомани, но има заразени с ХИВ бизнесмени, журналисти. 


Всички, които желаят да се изследват за СПИН, хепатит А,В и С и сифилис, могат да го направят. Изследванията са анонимни и безплатни. 

В анти-СПИН кампанията тази година, която приключи на 16 септември, са били изследвани 4225 лица, от които 58 на сто са млади хора - под 29-годишна възраст. Не е открит нито един положителен резултат на ХИВ/СПИН. 


Д-р Върлева каза още, че преживяемостта на хора, заразени с вируса на СПИН, достига и до 25-30 години, но качеството им на живот зависи от това дали редовно се приемат лекарствата, дали са в стрес, дали боледуват от други инфекции. Лечението на серопозитивен пациент е 12 000 лева на година. 



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят ще бъде изпълнен с динамика


Денят ще бъде изпълнен с динамика, затова е важно да