"Това, което знам със сигурност, е, че руснаците стрелят от целия завод", заяви неназованият служител пред репортери по време на брифинг в Пентагона

Свързани новини

30.08.2022 10:55

Има вероятност украинците да са стреляли около Запорожката АЕЦ, но това е ответен огън: Пентагонът

Видян 3072 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В понеделник високопоставен военен представител на САЩ призна, че украинските сили може да са нанесли удари в района на атомната електроцентрала в Запорожие, но настоя, че това е станало само в отговор на руския огън, който се предполага, че идва от този район. реакторното гориво.

"Това, което знам със сигурност, е, че руснаците стрелят от целия завод", заяви неназованият служител пред репортери по време на брифинг в Пентагона. "Знам също, че има снаряди, които са ударили близо до завода. "


Служителят заяви, че е "трудно да се обясни" как САЩ наблюдават ситуацията около атомната електроцентрала, най-голямата в Европа.

"И не искам да кажа, че украинците не са стреляли в тази близост, защото смятам, че вероятно има вероятност да са стреляли, но в много случаи това е ответен огън на руснаците, които стрелят от тези места", каза той.


От 28.02 руските сили установиха контрол над Запорожката АЕЦ. Специалисти от националната гвардия и специалисти по ядрена защита охраняват обекта, а украинският персонал продължава да работи безпрепятствено.


Правителството в Киев твърди, че руските сили са превърнали завода във военна база, от която са атакували украински цели.


По-рано през деня руските власти съобщиха, че украински артилерийски снаряд е повредил покрива на сградата, в която се съхранява.


 Американският служител твърди, че "украинците много добре осъзнават потенциалните последици от удара по атомната електроцентрала и правят всичко възможно да не го направят".


 Киев поиска от Русия да предаде Запорожката АЕЦ обратно под украински контрол или поне да демилитаризира 30-километровата зона около нея. В понеделник говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби също призова за демилитаризация, както и за спиране на реакторите. САЩ и преди са повтаряли обвиненията на Киев, че Москва иска да "открадне електроенергията на Украйна", като спре централата или я изключи от украинската мрежа.


 Според руски ядрени експерти най-голямата опасност не е разтопяване на реактора, а удар на украинската артилерия по откритото хранилище за отработено гориво, което би довело до радиоактивно изхвърляне.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси лично ръководи мисията, която трябва да посети централата тази седмица.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

козирог