В събота New York Times съобщи, че делегацията на МААЕ се състои от независими експерти от "предимно неутрални страни", а САЩ и Великобритания нямат представители в екипа поради силната си подкрепа за Киев.

Свързани новини

29.08.2022 10:00

Мисията на МААЕ за подкрепа и съдействие в Запорожие вече е на път: Рафаел Гроси

Видян 1307 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН е сформирала делегация, която ще посети Запорожската атомна електроцентрала в Украйна още тази седмица, съобщи в понеделник ръководителят на агенцията Рафаел Гроси. Заводът е под руски контрол от март насам.

"Денят настъпи, мисията на МААЕ за подкрепа и съдействие в Запорожие (ISAMZ) вече е на път. Трябва да защитим безопасността и сигурността на най-голямото ядрено съоръжение в Украйна и Европа", написа той в Twitter и добави, че е "горд да ръководи тази мисия", която ще пристигне на мястото по-късно тази седмица.


 По-рано Гроси заяви, че целта на мисията е да се види какво точно се случва в завода, да се оцени неговата цялост, да се разговаря с руски и украински служители и да се установи постоянно присъствие на място.


 В събота New York Times съобщи, че делегацията на МААЕ се състои от независими експерти от "предимно неутрални страни", а САЩ и Великобритания нямат представители в екипа поради силната си подкрепа за Киев.


В неделя вечерта е имало обстрел на контролирания от Русия град Енергодар в близост до атомната електроцентрала в Запорожие, съобщиха руски и украински официални лица, като всяка от страните обвини другата за нападенията.


Дмитрий Орлов, украинският кмет на Енергодар, заяви, че обстрелът е бил извършен в трети и пети микрорайон на града, на около 5,5 км от атомната електроцентрала.


При обстрела се запалват коли, а една жилищна сграда "е пряко засегната", казва той.


Ръководителят на подкрепяната от Русия военно-гражданска администрация на област Запорожие Евгений Балицки заяви, че девет души са били ранени при три целенасочени удара по жилищни сгради.


Владимир Рогов, член на назначения от Русия съвет в окупираните части на Запорожие, обвинява за нападението "зеленските бойци"


Киев настоява, че руските сили обстрелват обекта и разполагат там военна техника. От своя страна, Москва многократно е обвинявала украинските сили, че са атакували атомната електроцентрала и Енергодар, като същевременно е предупреждавала, че обстрелът може да предизвика бедствие, което да засенчи инцидента в Чернобил през 1986 г.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци