Свързани новини

03.01.2020 18:01

Има вероятност и в Софийска област да се въведе воден режим

Видян 3311 пъти | Коментари 4
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Вероятност за въвеждане на воден режим има и в Софийска област. Такъв е въведен в някои малки населени места в областите Ловеч, Габрово и Сливен. Тяхното водоснабдяване не е от язовирите, а чрез помпи и други алтернативни източници. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на брифинг на ресорното министерство.

„Хората трябва да знаят, че е по-добре режим да бъде въведен по-рано, отколкото когато вече стане късно“, каза още Аврамова. В същото време обаче тя увери, че воден апокалипсис в България не се задава, предаде economic.bg.

Министърът изнесе актуална информация за някои от язовирите в страната. „Язовир „Тича“, който захранва Шумен и Търговище е с воден обем, който може да стигне за 30 месеца, но само ако се използва за питейно-битови нужди. Язовир „Камчия“, захранващ Варна и Бургас, е с воден обем, който може да стигне за 10 месеца, ако се използва за питейно-битови нужди“, каза Аврамова. От данните, които тя изнесе, стана ясно още, че язовир „Асенец“, който захранва с вода Сливен, е с обем, който може да стигне за 4 месеца и половина, ако се използва за питейно-битови нужди.

„Язовир „Бебреш“, захранващ Ботевград, има вода за 30 месеца, ако се използва само за питейно-битови нужди. Има вероятност и в София-област да се въведе режим на водоползване“, допусна Аврамова. Тя увери, че дебитите във всички язовири на територията на страната се следят и в случай, че се прецени, че има опасност от пресъхване, ще се вземат „съответните мерки“.

По време на пресконференцията, организирана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), ресорният министър повдигна темата и за увеличението на цената на водата. Тя отбеляза, че нейното покачване цели подпомагане на мрежата на ВиК-та в страната. „Дружествата изпитват огромни затруднения да събират вземанията си. В момента има 80 млн. лв. задължения на битовия сектор. Сами си представете колко полезни могат да бъдат тези пари, ако успеят да се вземат?“, попита реторично Аврамова.

В пресконференцията участие взе и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Според него целенасочено се манипулира общественото мнение с бедствената ситуация във водния сектор. Нанков е категоричен, че воден апокалипсис не се очертава. По думите му до края на месец април новият закон за ВиК ще бъден подложен на обществен дебат.


Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 07.01.2020 19:33

    досега спахте и изведнъж ви дойде лайното,та режим....,поскъпване,разхищавате нон-стоп и сте вредни....

  • 003 Юрий Борисов 05.01.2020 19:42

    Спомени за „Софийска вода“ - 31 декември 2019 http://24may.bg/2019/12/31/%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0/ Сещам се, че от утре, 1-ви януари 2020 г., цената на водата за битови нужди в София ще бъде 2,76 лв.. Спомням си, че водата през последните години поскъпваше все със сериозни проценти. Например на 1 януари 2018 г. цената на водата скочи с 9,4 %, за да стане 2,36 лв.[1">. Така за две години, от тогава до утре, увеличението е 17% при инфлация за същите тези две години 5,5%. Спомням си и как през м. март 2017 г. цената скочи с 18%....

  • 002 Христо Христов 04.01.2020 15:22

    Новият кмет на Перник „наследява“ СУХ язовир, обезумели от липса на вода хора и ДВАДЕСЕТ И ОСЕМ МИЛИОНА ДЪЛГОВЕ!!! Гледайте Перник, мислете за България! Това чака страната след ХУНТАТА! Колкото по-късно я махнем, толкова ПО-ЗЛЕ ЩЕ Е! Не за себе си, за децата си го направете! ЧУВАТЕ ЛИ МЕ МОКРИ ЛЕЛИ, които ГО обожавате, както и вие със синекурните печалби и заплатки от престъпната власт?! ЧУВАТЕ ЛИ?!

  • 001 ТОЛКОВА струва Перник 04.01.2020 15:21

    „Половин самолет – ни повече, ни по-малко. Буда и бандата му си купуват нов самолет за 55 милиона лева. Не защото имат нужда, а за да демонстрират наглостта и керешлъка си. За цял Перник и околността – над 120 000 души, с мъка същото правителство с рев и вой отпуска 30 милиона за нов водопровод и пречиствателна станция. За 20 човека – 55 милиона. За 120 000 – 30 милиона. Има обаче и друг проблем. Онези 55 милиона и новият самолет ще се ползват само от тези двайсетина наглеци-министри, слугите им и придворната свита от дръжки на микрофони. А плащаме всички ние. За половината самолет, дето отива за Перник също плащаме всички ние. А водатата и милионите от свинските вецовете са отишли пак в джобовете на същите наглеци. Значи, какво излиза? Крадът ни като за световно, откраднаха и водата дори, ние плащаме крадлъка, стоим жадни, купуваме им за награда нов самолет и искат и да им благодарим дори! Управляват ни най-наглите изроди в историята на България!”

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Много е важно днес да останете верни на себе си


Много е важно днес да останете верни на себе си и да