На въпрос дали има натиск за вдигане на ветото за Скопие, министърът коментира, че в началото на мандата наистина се е усещал такъв.

Свързани новини

09.06.2022 17:47

Има документи за договорките на Петков за ветото: МВнР

Видян 4908 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


“Наистина съществуват паметни записки за срещи на Кирил Петков с европейски дипломати по темата за Република Северна Македония (РСМ)”, потвърди пред bTV външния министър Теодора Генчовска от квотата на Има такъв народ (ИТН). Тя коментира, че записките са с гриф "поверително" и се пазят в нейното министерство. На тези документирани срещи е обсъждано как да се заобиколи ветото на България за РСМ.


 


„МВнР е перфектна институция. След всяка среща има паметна бележка със съответния гриф. Според съдържанието те имат различен гриф и когато е необходимо, могат да бъдат показани“, обясни Генчовска.



Тя уточни, че не е присъствала на разговори на Петков с други дипломати по темата за отпадането на ветото на РСМ, но лично е получила информация от евродипломати. „В наши разговори с представители на европейски институции, те са ни информирали, че има други сигнали от премиера“, каза Генчовска.



На въпрос дали има натиск за вдигане на ветото за Скопие, министърът коментира, че в началото на мандата наистина се е усещал.
„Външната политика не би трябвало да е в зависимост от политически партии“, подчерта Генчовска.


 


По-късно самият Петков  отрече казаното от външния министър. "Понеже чувам все повече неверни твърдения, че българското правителство имало две външни политики (б.р. определението е на президента), искам ясно да заявя, че България има три ясни изисквания, за да имаме прогрес по темата РСМ”, обяви той на брифинг в МС. “Спазване на рамковата позиция на НС и Договора за добросъседство”, подчерта премиерът. “Нека видим дали ЕС може да бъде гарант за тези условия”, заключи уверено той.



Напомняме, че в сряда лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от управляващата коалиция, като един от аргументите му се оказа именно темата за българското вето над РСМ. От партията многократно предупреждаваха, че ще напуснат управлението, ако страната ни предаде позициите си пред Скопие.


 


„Сигурен съм, че има и документи за това", заяви още в средата на април шефът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Тогава той пророчески предупреди, че “коалицията може да не издържи до края на т.г.”.




"По точката за РСМ в коалиционното споразумение нещата са на ръба”, посочи Йорданов тогава. Шефът на ПГ на ИТН беше категоричен, че външният министър Генчовска следва официалната държавна политика, за разлика от премиера Петков, който се опитва да прокарва друга политика. Самата тя призна пред депутатите, че ситуацията във външната политика е скандална. Генчовска разкри, че като външен министър научава 80% от нещата по отношение на РСМ от Скопие, а не от колегата си в МС.



“Във Външно министерство не е постъпила нито една паметна бележка от срещите на Петков с представители на македонската страна”, подчерта Генчовска преди месец, а това е нарушение на закона.


 


В същото време от ЕС многократно се чуваха гласове, че страната ни вече е готова да остави ветото. “България обеща да пусне РСМ в ЕС до юни”, обяви пред европейските медии и външният министър на Германия Аналена Бербок. Същата теза прозвуча от Австрия и Франция.


 


Егор Глазунов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец