Арктика е от решаващо значение за бъдещето на руската икономика, заяви Алексей Чекунков, министър на развитието на Далечния изток и Арктика по време на Петербургския международен икономически форум. Той смята, че инфраструктурни проекти като Източния хребет, Северния морски път и различни начинания за добив и преработка на природните ресурси в региона ще бъдат от полза за Русия за десетилетия напред.

Свързани новини

18.06.2023 07:46

Икономическото бъдеще на Русия е в Арктика: Министър

Видян 13428 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Арктика е от решаващо значение за бъдещето на руската икономика, заяви Алексей Чекунков, министър на развитието на Далечния изток и Арктика по време на Петербургския международен икономически форум. Той смята, че инфраструктурни проекти като Източния хребет, Северния морски път и различни начинания за добив и преработка на природните ресурси в региона ще бъдат от полза за Русия за десетилетия напред.

Чекунков отбеляза, че регионът е богат на уникални благородни метали и е източник на близо 90% от руския природен газ. В него скоро ще бъдат изградени плаващи инсталации за втечняване на природен газ, които ще могат да произвеждат 7 млн. тона втечнен природен газ годишно.

Регионът е богат и на нефт, като най-големият проект - "Восток нефт" на "Роснефт" - се очаква да произвежда до 100 млн. тона суров петрол годишно до 2031-2032 г. Първата плаваща атомна електроцентрала в Русия също е разположена в Арктика.

"Арктика и Далечният изток са съкровищница. Арктика е мястото, където се изгражда бъдещата икономика на Русия. Това, което се случва днес в Арктика и Далечния изток, ще служи на много поколения руснаци", каза Чекунков.

Той отбеляза, че в момента страната се фокусира върху по-нататъшното развитие на инфраструктурата в региона, особено на Северния морски път.

"Днес това е най-динамично развиващият се морски транспортен коридор в света. През последните седем години товарооборотът по него е нараснал повече от осем пъти - от 4 млн. тона до 34 млн. До 2031 г. можем да очакваме, че само руският товарооборот ще достигне 200 млн. тона годишно", заяви Чекунков, като отбеляза, че тези обеми са сравними с това, което днес преминава през Суецкия канал. Освен значението на маршрута като по-кратка връзка между Азия и Европа и икономическите ползи от него, той представлява и безопасна алтернатива на други морски товарни пътища поради това, че е отдалечен от конфликтни зони, отбеляза министърът.

Чекунков отбеляза, че много от чуждестранните партньори на Русия изразяват интерес да се присъединят към страната в разработването на Северния морски път, но предупреди, че такива партньорства трябва да бъдат сключени днес, тъй като след десет години може да е твърде късно.


 "Тези, които са принудени да отлагат сътрудничеството си с Русия по политически причини, ще съжаляват за това утре. Китай, Индия и страните от Близкия изток, ОАЕ и Саудитска Арабия, активно си сътрудничат с нас. Тези страни ще бъдат бенефициенти от развитието на Северния морски път през следващите десет години. През следващите десет години той ще се превърне в глобален транспортен коридор, в който ще могат да отидат само тези, които могат да си партнират с нас днес", заяви той.

Министърът заяви, че западните санкции, наложени на Русия заради конфликта в Украйна, са оказали положително въздействие върху развитието на Арктика. Той оприличи санкциите на "болест в човешкото тяло, която предизвиква имунна реакция, и подчерта, че "руската икономика преминава през тази имунна реакция с достойнство".

"Ние дори не сме се препънали. Темпото на новите инвестиции се е увеличило. Докато през 2021 г. имахме 248 инвестиционни проекта, през 2022 г. техният брой достигна 260, а над 50 нови предприятия бяха стартирани. Някои проекти изискваха промени... но компаниите успяха да се приспособят. Като цяло това ни направи по-силни, по-самостоятелни, даде тласък на индустрията да изгради това, което купувахме в продължение на десет години", заяви той.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни