Арктика

Свързани новини

11.06.2023 08:06

Арктика може да остане без морски лед през лятото до 2030 г.: Проучване

Видян 21851 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учените предупреждават, че Арктика може да остане без морски лед около десетилетие по-рано от предвиденото - още един ясен знак, че климатичната криза се случва по-бързо от очакваното, тъй като светът продължава да поизвежда в огромни количества замърсяване, което нагрява планетата.

Ново проучване, публикувано в списание Nature Communications, показва, че арктическият морски лед може да изчезне напълно през месец септември още през 2030 г. Учените съобщават, че дори ако светът намали значително замърсяването, което нагрява планетата, до 2050 г. в Арктика все още няма да има летни месеци с морски лед.

Изследователите са анализирали промените от 1979 г. до 2019 г., сравнявайки различни сателитни данни и климатични модели, за да оценят как се променя арктическият морски лед.

Те установиха, че намаляването на морския лед до голяма степен е резултат от причиненото от човека замърсяване, свързано с нагряването на планетата, а предишните модели са подценявали тенденциите в топенето на арктическия лед.

"Бяхме изненадани да установим, че Арктика без лед ще има през лятото независимо от усилията ни за намаляване на емисиите, което не се очакваше", казва пред CNN Сеунг-Ки Мин, водещ автор на изследването и професор в Университета за наука и технологии в Поханг, Южна Корея.

Арктическият лед се натрупва през зимата и след това се топи през лятото, като обикновено достига най-ниските си нива през септември, преди цикълът да започне отново.

След като арктическите лета станат свободни от лед, натрупването на морски лед през студените сезони ще бъде много по-бавно, каза Мин. Колкото по-топло става, толкова по-голяма е вероятността Арктика да остане без морски лед и през по-студения сезон.

Според проучването при "по-високи емисии", при които светът продължава да изгаря изкопаеми горива и нивата на замърсяване, което затопля планетата, продължават да се увеличават, Арктика ще загуби напълно морския лед от август до октомври преди 2080 г., каза Мин.


 Констатациите на проучването са в противоречие с доклада за състоянието на науката на Междуправителствената експертна група на ООН по изменението на климата от 2021 г., в който се посочва, че Арктика ще бъде "практически свободна от лед близо до средата на века при средни и високи сценарии за емисиите на парникови газове".

Новото проучване показва, че това може да се случи 10 години по-рано, независимо от сценариите за емисиите, каза Мин.


 През последните няколко десетилетия Арктика се е затоплила четири пъти по-бързо от останалата част на света, показва проучване от 2022 г. В региона вече се наблюдава бърза загуба на морски лед, като според НАСА ледът в морето през септември намалява с 12,6 % на десетилетие.

Арктика без летен морски лед би предизвикала ужасни последици по целия свят. Яркобелият лед отразява слънчевата енергия от Земята. Когато този лед се разтопи, той разкрива по-тъмния океан, който поглъща повече топлина, причинявайки допълнително затопляне - процес на обратна връзка, наречен "арктическо усилване".

Намаляването на морския лед може да окаже влияние и върху глобалното време, което се простира далеч отвъд Арктика.

"Трябва да се подготвим за един свят с по-топла Арктика много скоро", каза Мин. "Тъй като се предполага, че затоплянето на Арктика ще доведе до екстремни метеорологични явления като горещи вълни, горски пожари и наводнения на северните средни и високи ширини, по-ранното настъпване на Арктика без лед означава също, че ще преживяваме екстремни явления по-бързо от предвиденото."


Освобождаването на Арктика от лед може да доведе и до увеличаване на търговското корабоплаване, тъй като ще се открият нови маршрути, което ще има верижен ефект. Според миналогодишния годишен доклад за Арктика на Националната океанска и атмосферна администрация, увеличаването на морския трафик би довело до повече емисии и замърсяване в региона.

Мика Рантанен, изследовател от Финландския метеорологичен институт и водещ автор на изследването за 2022 г., заяви пред CNN, че публикуваното изследване се е възползвало от "нова и най-съвременна методология" за прогнозиране на това кога Арктика ще бъде свободна от лед.

"Методологията е много внимателна и внася висока степен на сигурност в атрибуцията", каза Рантанен, който не е участвал в проучването. "Най-поразителният резултат не е, че загубата на морски лед се дължи на увеличаването на парниковите газове, което вече беше до голяма степен известно, а че те прогнозират Арктика без лед по-рано, отколкото се смяташе досега, с около десетилетие."

Мин заяви, че констатациите показват, че Арктика е на път да се разболее "сериозно" и че регионът е достигнал "критична точка".

"Можем да разглеждаме арктическия морски лед като имунната система на нашия организъм, която предпазва тялото ни от вредни неща", каза Мин. "Без този защитник състоянието на Арктика бързо ще се влоши."


Снимка: Ройтерс


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева