Свързани новини

25.07.2013 10:37

Янаки Стоилов: По-добре да се работи под граждански натиск, отколкото да се прилага формулата избори до дупка

Видян 1389 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По-добре в момента правителството да действа под граждански натиск, отколкото да се прилага формулата избори до дупка. България не може да си позволи да изпадне в институционален хаос и да бъде отложено решаването на социалните и икономическите проблеми. Това заяви пред журналисти след съвместното заседание на националния съвет на БСП и парламентарната група на КБ народният представител Янаки Стоилов. Той каза още, че е констатирана значителна промяна в характера на протестите, за сметка на предимно спонтанния им и демократичен характер в началото, те вече прилагат крайни форми, които трябва да провокират сблъсъци и които едва ли не поставят пред дилемата оставка или кръв. „Ние ще продължаваме да настояваме за поддържане на гражданския мир, за възможността всеки да отстоява своите виждания, но по начин, който не води до блокади, който създава рискове”, добави Стоилов. Според него зад част от протестиращите могат да се видят и част от олигархичните кръгове, „които може би изпитват колебание дали властта, която са имали досега, ще продължи”. Стоилов изрази мнение, че там, където има либерална демокрация – такава, каквато се предполага, че действа в България и която е демократичен модел на европейските страни, по правило правителствата не падат под натиск на 2-3 или няколко хиляди души. „Така падат правителствата в Арабския свят, защото ако едно правителство си отиде по този начин, следващото е твърде вероятно да бъде прекратено по същия начин. Не протестите променят характера на властта.”, категоричен бе той.


Бързо решение за политическата криза не може да се предложи


По темата с политическата криза Янаки Стоилов заяви, че тя е започнала през февруари, за малко е била прекратена с изборите, но съвсем не е приключила. „Ако някой заблуждава, че развръзката на тази дълбока криза, която е криза на доверието в партии, в държавни институции, може да дойде за няколко дни, то той е политически спекулант. Бързо решение не може да се предложи”, категоричен бе Стоилов. Той потвърди, че утре парламентът ще възобнови своята работа и ще бъде обсъден проектозаконът за промяна на бюджета и неговото гласуване. „Настояваме да се осигурят условия за работа на институциите, преди всичко на НС”, каза още социалистът и допълни, че оценява усилията на редовите служители на МВР, които работят под голям натиск.


Готови сме за диалог в НС


Янаки Стоилов подчерта, че има готовност за диалог в НС по националните приоритети, без предварителни условия. „Основното място, където трябва да се работи сега за решаване на проблемите, е парламентът. Не изключваме на следващ момент да бъде ангажиран Консултативния съвет, но за съжаление президентът показа значително пристрастие, а всъщност тази институция трябва да балансира различните позиции и да намери общите позиции”, заяви Стоилов. Той допълни, че в петък предстои Националният съвет на БСП да разгледа проектопрограма на кабинета, която да бъде внесена следващата седмица в парламента. „Смятаме, че в тази програма трябва да има един по-близък хоризонт до началото на пролетта, в който да са разчетени конкретни мерки и времето за тяхното изпълнение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион