Свързани новини

06.08.2013 17:21

Янаки Стоилов: Двеста хиляди са подпомогнатите с промените в социалната сфера

Видян 1681 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За около 2,5 месеца работа в Народното събрание са приети 21 закона, от които 16 изменения и допълнения, част от тях внесени от народни представители от КБ. Това обяви на пресконференция днес народният представител от ПГ на КБ Янаки Стоилов.  Той конкретизира като обясни, че в областта на социалната политика, чрез приетите правителствени мерки и законодателни инициативи, са значително повишени средствата за отглеждане на деца от 1 до 2 години в размера на минималната работна заплата, помощта на семейства, които имат първокласници и разширяване с около 60 00 на лицата, които могат да ползват енергийни помощи. Стоилов обобщи, че около 200 000 са българските граждани, които са подпомогнати с реализирането на тези мерки. Той обърна внимание, че изтеглянето на енергийните помощи в началото на сезона прави доста по-ефективни мерките за всички, които имат право на тях. Народният представител от КБ поясни, че чрез промените в бюджета българските институции гарантират възможността хората с увреждания да получават полагащите се средства до края на годината и да  бъдат осигурени допълнителни средства за ваучери за храна на голяма част от работещите. „Тези мерки се отнасят до няколкостотин хиляди български граждани“, подчерта Стоилов.


„Чрез промените в бюджета очакваме правителството да продължи програмите за временна заетост, които изтичат в края на лятото, за да не се увеличи безработицата, и дори да се увеличи техният обхват“, заяви социалистът.


„В областта на икономиката тези решения имаха за цел да стабилизират икономическата ситуация, чрез своевременно разплащане с фирмите, които имат да получават средства от държавни и общински органи, с наваксване с изоставането на изплащане на ДДС и да отбележим цените на овладяването на електроенергията. За първи път от много години се преустанови периодичното покачване на цените и се постигна минимално намаление на цената за потребителите.  Това по същество предотврати поскъпване на цената на тока с около 18-20%“, каза депутатът, като поясни, че не говори за исканото от доставчиците увеличение, а за това, което те успяват да обосноват пред регулатора.


Янаки Стоилов акцентира, че в резултат на направените промени, значително се е повишил износът на електроенергия, а това е „една от важните стъпки за стабилизация в енергийния сектор за повишаване приходите в него, а от там и възможностите да се поддържа вече оповестената ценова политика“.


Относно въпроса с държавността Стоилов посочи промяната в режима на използване на СРС , създаването на независими органи по тяхното прилагане и контрол и преустановяване на възможността чрез миграцията на депутат от една парламентарна група в друга да се прехвърлят финансови средства от субсидиите.


Приоритетно значение има увеличението на масовите пенсии


По отношение на предстоящите мерки, Стоилов обясни, че очаква направената актуализация на бюджета да бъде използвана по най-добрия начин. „През есента да бъде постигнато ново увеличение на минималната работна заплата, да бъдат осигурени средства за пенсионерите и особено в бюджета за следващата година да се осигурят онези политики, заложени в правителствената програма, а и в нашите предизборни ангажименти“, допълни той.


Стоилов бе категоричен, че приоритетно значение има индексирането и увеличаването на масовите пенсии, а не падането на тавана на пенсиите изведнъж. „Трябва да бъде направено такова разпределение на тези средства, което да има най-голям социален ефект  за повече хора, които се намират в най-голяма нужда. Заедно с това ние ще поддържаме и вече внесеното от нас предложение за създаване на гъвкави възможности за пенсиониране по отношение на лицата, на които не достигат две години осигурителен стаж или възраст, както и преустановяване нарастването на пенсионната възраст“, заяви Стоилов.


В заключение той заяви, че следващите месеци са твърде важни, защото те трябва да очертаят втория период в дейността на управлението, след предприемането на първоначалните неотложни стабилизационни мерки. Той трябва да постави на дневен ред следващите икономически и социални въпроси, „но които чрез бюджета и промените в законодателството, да очертае по-ясно профила на тази промяна, за която ние претендираме и продължаваме да поддържаме“, каза той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион