Експерти от бранша твърдят, че ниската волатилност на цените и липсата на мита върху вноса на грузинско вино помагат на производителите от страната да укрепят позициите си на руския пазар.

Свързани новини

22.06.2023 13:12

Грузия изпревари Италия като най-голям износител на вино за Русия

Видян 640 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Износът на грузинско вино за Русия бележи огромен ръст на годишна база през първите пет месеца на настоящата година, съобщи руският бизнес всекидневник "Комерсант", позовавайки се на митнически данни.

Руските покупки на тихи вина от южнокавказката държава са се увеличили с 63% от януари до май в сравнение със същия период на предходната година, което е помогнало на Грузия да изпревари Италия като най-голям доставчик на тихи вина в Русия.

Италианските винопроизводители отбелязват ръст на доставките с 31% на годишна база до 23,3 млн. литра през периода, докато бившата съветска република доставя над 24,15 млн. литра тихи вина за Русия. Делът на грузинските и италианските тихи вина на руския пазар сега възлиза съответно на 19,1 % и 18,5 %.

Вносът на тихи вина от Испания в Русия за същия период се е увеличил с 25% до 20,46 млн. литра, докато покупките на френски и португалски вина са нараснали с 23% и 69%, съответно до 10,04 млн. литра и 9,61 млн. литра.


Експерти от бранша твърдят, че ниската волатилност на цените и липсата на мита върху вноса на грузинско вино помагат на производителите от страната да укрепят позициите си на руския пазар.

Освен това вносът на вино от Грузия не е бил засегнат от свързаните със санкциите затруднения по веригата на доставки и проблеми с плащанията.

През 2022 г. износът на вино от Грузия за Русия се е увеличил с 23%, възлизайки на 161 млн. долара и представлявайки 64% от общия износ на вино от страната. Това бележи най-високото ниво, откакто руските власти отмениха търговското ембарго за южната си съседка през 2013 г.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец