Свързани новини

21.01.2019 13:31

Грипна ваканция има в почти 600 училища и детски градини

Видян 1284 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Общо 593 училища и детски градини в страната остават затворени днес заради грипна ваканция. До утре е удължена грипната ваканция в областите Бургас, Стара Загора, и Шумен. В областите Пазарджик и Ямбол учебните занятия са спрени до сряда включително. Затворени остават училища и в областите Смолян и Перник, както и някои учебни заведения в област Варна и в община Самоков.

От вторник до петък е обявена грипна ваканция за  Пловдив.

Грипна ваканция е обявена до края на седмицата за всички училища в Област Добрич, съобщиха за БНР от Регионалната здравна инспекция. През изминалата седмица – 14-20 януари, регистрираните заболели в областта са 225, а заболяемостта 265,99 на 10 000.

Обявена е епидемия в 8 области. Пикът ѝ все още не е достигнат, твърдят здравни експерти. Те препоръчват да се избягват затворени пространства, където се събират повече хора и помещенията да се проветряват често.

Засега София е с данни около средните за страната – малко под 180 заболели на 10 хиляди души, а в София-област делът на болните е малко повече.

Много е вероятно тази или най-късно другата седмица да се достигне пикът на епидемията, каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор. До момента епидемията е обхванала около 1/3 от страната, посочи той и обясни:

"Днес и утре се събират щабовете в почти всички областни центрове, ще разгледат данните, не само заболеваемостта. Ние имаме предвид и отсъствията от училище, търсенето на медицинска помощ и при общопрактикуващи, и при специализираните кабинети, в "Бърза помощ", а също така и търсенето на лекарства. Това са все показатели, които ни ориентират къде се намираме, но така или иначе много вероятно тази или най-късно другата седмица да достигнем пика на епидемията, така че и нови области – за момента са 8 все още, горе-долу една трета от страната е обхваната. Техният брой ще продължи да расте.

Средните цифри за цялата изминала седмица показват, че заболеваемостта вече достигна 190 на 10 хил. В първите засегнати области, като Пазарджик, Силистра, Бургас – там продължава да е доста висока – над 300 -350 на 10 хил. В други области, които все още са в началото, заболеваемостта се движи около 100-120. При грипа нещата са много динамични. Развитието на епидемията е в състояние да промени тези цифри дори в рамките на 24 часа“.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес се съсредоточете върху личните си проекти и амбиции


Днес се съсредоточете върху личните си проекти и