Гореща вълна

Свързани новини

11.06.2023 07:16

Гореща вълна, която се случва веднъж на 200 години, изненада Югоизточна Азия

Видян 6428 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки ден безброй мотопеди пресичат пренаселения град Ханой във Виетнам, където пътниците пътуват за работа или таксита с мотоциклети разнасят всичко - от пратки до готвена храна и клиенти.

Един от тях е 42-годишният Фонг, който започва смяната си в 5 ч. сутринта, за да изпревари пиковия час, да се ориентира в гъстия рояк от мотопеди и да шофира над 12 часа на ден с малко почивка.

Но безпрецедентната гореща вълна, обхванала страната му през последните два месеца, прави работата на Фонг още по-трудна. За да издържи на горещините, той се снабдява с шапка, мокри кърпички и няколко бутилки вода - предпазни мерки, които не носят голямо облекчение, тъй като регистрираните дневни температури се покачват до над 40 градуса по Целзий (104 градуса по Фаренхайт).

Средната майска температура в Ханой е 32 градуса по Целзий (90 градуса по Фаренхайт).

"Ако получа топлинен удар, ще бъда принуден да преустановя шофирането, за да се възстановя", казва той пред CNN. "Но не мога да си го позволя." 

Фонг, който отказва да назове фамилното си име, казва, че носи малък чадър, за да предпази телефона си - основният инструмент, който използва за работа като шофьор за платформата за превоз на пътници Grab, заедно с велосипеда си. Ако телефонът се счупи, той губи така необходимия му доход. "Притеснявах се, че батерията ще прегрее, след като бъде изложена на слънце", казва той.

Наблизо в същия град 53-годишният санитарен работник Дин Ван Хунг се труди по цял ден, почиствайки боклука от оживените улици на централния квартал Донг Да в Ханой.

"Невъзможно е да се избегне жегата, особено по обяд и в ранния следобед", казва Дин пред CNN. "Екстремните температури също така правят миризмата на боклука по-неприятна, тежката работа сега е още по-трудна, което пряко се отразява на здравето и труда ми."

Дин казва, че "няма друг начин", освен да промени кога започва и завършва смяната си.


"Опитвам се да работя рано сутрин или следобед и вечер", казва той. "По време на обедната почивка, когато температурата е твърде висока, намирам тротоар в малка уличка, разстилам картонените листове, за да си почина за известно време и след това подновявам работата следобед." 

Фонг и Дин са сред милионите шофьори, улични продавачи, чистачи, строители, фермери и други работници на открито или в неформалната икономика в Югоизточна Азия, които са били най-силно засегнати по време на това, което експертите нарекоха "най-тежката гореща вълна в региона". 

Работници като тях са гръбнакът на много общества, но са непропорционално засегнати от екстремни метеорологични явления, като опасно високите температури оказват силно влияние върху здравето им и върху и без това несигурния характер на техните професии.

Април и май обикновено са най-горещите месеци в Югоизточна Азия, тъй като температурите се повишават преди мусонните дъждове да донесат известно облекчение. Тази година обаче те достигнаха невиждани досега нива в повечето страни от региона, включително в горещите точки на туризма - Тайланд и Виетнам. 

На 15 април в Тайланд беше отбелязан най-горещият ден в историята - 45,4 градуса по Целзий (114 градуса по Фаренхайт), в съседен Лаос в продължение на два последователни дни през май температурата достигна 43,5 градуса по Целзий (110 градуса по Фаренхайт), а във Виетнам в началото на май беше счупен абсолютният рекорд - 44,2 градуса по Целзий (112 градуса по Фаренхайт), според анализа на данните от метеорологичните станции, направен от климатолога и историк на времето Максимилиано Херера.

Херера я описва като "най-бруталната безкрайна гореща вълна", която продължава и през юни. На 1 юни Виетнам счупи рекорда за най-горещ юнски ден в историята си с 43,8 градуса по Целзий (111 градуса по Фаренхайт) - до края на месеца остават 29 дни.

В неотдавнашен доклад на Световната метеорологична атрибуция (WWA), международна коалиция от учени, се казва, че априлската гореща вълна в Югоизточна Азия е събитие, което се случва веднъж на 200 години и би било "практически невъзможно" без предизвиканото от човека изменение на климата.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни