Всъщност валежите само компенсират загубите от миналогодишната суша и изпарението.

Свързани новини

23.04.2023 07:24

Голямото солено езеро все още е изложено на висок риск от изчезване след епичния сняг: Учените

Видян 19835 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само преди три месеца близо три дузини учени и природозащитници алармираха, че Голямото солено езеро в Юта е изправено пред "безпрецедентна опасност" - ако законодателите на щата не ускорят "спешните мерки" за драстично увеличаване на притока на езерото до 2024 г., то вероятно ще изчезне през следващите пет години.

Сега, след невероятна зима, изпълнена с дъжд и сняг, се появява искрица надежда за най-голямото крайбрежно езеро в Северна Америка, където нивото на водата падна до рекордно ниско миналата есен на фона на историческата суша, предизвикана от изменението на климата в целия Запад.

Към 13 април снежната покривка в басейна на Голямото солено езеро е повече от два пъти по-голяма от средната за това време на годината.

Всички дъждове и снегове от тази зима, които паднаха директно в Голямото солено езеро, повишиха нивото на водата в него с три фута. И макар че това "изглежда като отговор на молитвите", казва Бенджамин Абът, професор по екология в университета "Бригам Йънг" и водещ автор на януарския доклад, експертите предупреждават, че една добра зима не е достатъчна, за да се спаси емблематичното езеро.



Всъщност валежите само компенсират загубите от миналогодишната суша и изпарението.

"За съжаление това не променя съществено графика, който описахме в януарския си доклад", каза Абът пред CNN.

"Ако изиграем картите си правилно и насочим повече от снеготопенето към Голямото солено езеро, това може да ни осигури още две години. От друга страна, ако се върнем към обичайната си работа, след 18 месеца може да се върнем към рекордно ниските нива."

За да се обърне спадът, Голямото солено езеро се нуждае от допълнителни 1 милион акро-фета вода - приблизително 326 милиарда галона - годишно, според оценката от януари.

Бони Бакстър, директор на Института за Голямото солено езеро към колежа "Уестминстър" и един от авторите на януарския доклад, заяви, че на щата "ще са му необходими още пет такива години, за да оздрави системата".

"Ако направя изчисленията, тази година в езерото са паднали около три метра преки валежи, което е фантастично", казва Бакстър пред CNN. "Но през последните две години също така загубихме 2,8 фута през лятото и очакваме да загубим тези три фута през пресъхващото лято. Така че сега сме почти изравнени, а това не е добро място."


Надяваме се на бавно презареждане

Климатичните промени все повече затрудняват пълното възстановяване на Голямото солено езеро. С повишаването на температурите служителите от водния сектор на Юта твърдят, че изпарението и изчерпването на ресурсите надхвърлят количеството вода, което се влива в езерото.


Сега природозащитниците се подготвят за изчакване, за да разберат колко още вода може да постъпи в езерото от топенето на снеговете. Разтопеният сняг първо ще трябва да бъде отклонен, за да се напълнят резервоарите на щата, преди официалните власти да определят колко вода ще получи Голямото солено езеро, казва Бакстър.

Тя също така добави, че е притеснена от скоростта, с която се топи снегът, като подчерта, че е важно снегът да се топи наистина бавно. Докато се стича по планините, той би трябвало бавно да си проправи път по потоците, да подхрани водоносните пластове и накрая да напълни езерото.

"Но ако се топи много бързо, което вероятно ще се случи, тъй като имаме тези късни снегове и сега сме точно срещу топлите температури, тогава водата просто се втурва по сушата и не й остава време да зареди водоносните пластове, а просто се изпарява от повърхността", каза тя. "Тогава изглежда нелогично, но в този случай в езерото ще попадне по-малко вода."

Въздействието на пресъхващото Голямо солено езеро вече е широко разпространено. То застрашава критични местообитания на застрашени видове, както и икономиката на щата. Според оценката на щата Голямото солено езеро допринася за икономиката на страната с 1,3 млрд. долара годишно - от минералната индустрия до селското стопанство и отдиха.

Ако езерото продължи да пресъхва, икономическите щети ще варират от 1,7 до 2,2 млрд. долара всяка година, се казва в заключението на оценката.

Бързото пресъхване на дъното на езерото също така излага на въздействието на токсичен прах, който застрашава човешкото здраве. Крайните езера, като Голямото солено езеро, са такива, в които водата може да се влива, но не и да излиза от басейна. А когато силните ветрове духат над пресъхващото езерно дъно, те издигат малки частици, които могат да бъдат вдишани и да увредят белите дробове и да влошат други респираторни заболявания. Тези замърсители са свързани със здравословни усложнения като астма, сърдечни заболявания и хроничен бронхит.

Въпреки това, дори и с дългоочакваното снеготопене, Бакстър каза, че то все още няма да е достатъчно, за да спаси езерото.

"Да речем, че ще имаме още два крака, това е фантастично, но все още се борим да бъдем там, където искаме да бъдем", каза тя. "Мисля, че тази година ни дава време да работим по някои от тези дългосрочни проблеми", включително правата върху водата и инсталирането на измервателни уреди, за да знаят фермерите колко използват.

Бакстър, която живее в Юта от 25 години, каза, че това е най-голямото количество сняг, което е виждала някога. Но с оглед на климатичната криза, която създава по-топло и по-сухо бъдеще, експертите казват, че последните зимни бури им дават само година или две, за да се подготвят.

Миналия месец Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни се съгласи да дари на щата Юта част от своите дялове от водата на Голямото солено езеро, равняващи се на повече от 20 000 акромонета, които в миналото е използвала за селскостопански цели. Въпреки това експертите твърдят, че щатът трябва да продължи да полага усилия за опазване на водата във всички области.

"Няма да ни спаси излишъкът от сняг", казва Бакстър. "Сега се сблъскваме с натиска на климатичните промени. Майката природа едва ли ще ни съдейства с пет забележителни години, така че да очакваме това да се случи пет години подред, това няма да се случи."


Източник: CNN







 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец