Американската инвестиционна банка "Голдман Сакс" е създала фонд с китайски държавни средства за придобиване на редица американски и британски компании, включително една, която предоставя услуги за киберсигурност на правителството на Обединеното кралство

Свързани новини

31.08.2023 14:11

Goldman Sachs е използвала пари на китайското правителство, за да купи западни фирми: FT

Видян 616 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американската инвестиционна банка "Голдман Сакс" е създала фонд с китайски държавни средства за придобиване на редица американски и британски компании, включително една, която предоставя услуги за киберсигурност на правителството на Обединеното кралство, съобщи Файненшъл таймс, като се позова на хора, пряко запознати с дейността на фонда.   

Въпреки засиленото напрежение между Пекин и Вашингтон Goldman е сключила седем сделки, използвайки пари от "партньорски фонд" за частни капиталови инвестиции на стойност 2,5 млрд. долара, който инвестиционната банка е създала заедно с China Investment Corporation (CIC) през 2017 г., твърди изданието.   

CIC е създадена през 2007 г., за да инвестира средства на китайското правителство, и в края на 2021 г. разполага с активи на стойност 1,35 трилиона долара. Според нейния уебсайт почти половината от глобалния портфейл на CIC е инвестиран в алтернативни активи като частен капитал.


Фондът за партньорство за индустриално сътрудничество между Китай и САЩ беше създаден по време на държавното посещение на Доналд Тръмп в Пекин, за да отговори на опасенията на Вашингтон относно търговския дисбаланс между САЩ и Китай чрез инвестиране на китайски държавни средства в американски предприятия.

Според FT трансакциите са свързани с редица сектори, включително проследяване на глобалната верига за доставки, изчисления в облак, тестване на лекарства, производствени системи за изкуствен интелект, безпилотни летателни апарати и батерии за електрически превозни средства.
 
През 2021 г. Goldman Sachs използва фонда със CIC, за да придобие LRQA - подразделението за инспекции и киберсигурност на британската група за морски класификации Lloyd's Register. Специализирана в услуги за инспекции и сертифициране, LRQA работи в сектори, включващи аерокосмическа индустрия, отбрана, енергетика и здравеопазване.

Бизнесът включва групата за киберсигурност Nettitude, фирма, специализирана в етично хакерство, която е одобрен доставчик на услуги за правителството на Обединеното кралство и помага за "укрепването на правителствени и отбранителни организации по целия свят", се казва на уебсайта на компанията.

"Китай представлява 40% от световния пазар на сертификати и в момента ние сме недостатъчно представени там, което се опитваме да преодолеем отчасти с помощта на фонда [Goldman-CIC]", цитира FT говорителя на LRQA.

В изявление до FT Goldman Sachs заяви, че "фондът за сътрудничество е американски фонд, управляван от американски мениджър, и се управлява в съответствие с всички закони и разпоредби". Банката добави, че "продължава да инвестира в американски и световни компании, като им помага да увеличат продажбите си на китайския пазар".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.