По данни на COMEX в края на октомври световните цени на урана достигнаха най-високата си стойност от повече от 15 години, като анализаторите обясняват рязкото покачване с редица фактори, включително геополитическо напрежение.

Свързани новини

05.11.2023 07:30

Глобалната геополитическа несигурност повишава цената на урана

Видян 8335 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По данни на COMEX в края на октомври световните цени на урана достигнаха най-високата си стойност от повече от 15 години, като анализаторите обясняват рязкото покачване с редица фактори, включително геополитическо напрежение.

Фючърсите на урана с доставка през ноември скочиха до 74,5 долара за паунд в понеделник, сочат данните. От началото на годината цената на радиоактивния метал се е повишила с 55%.

Възраждащото се търсене на уран, който се използва широко за ядрена енергия, оказва натиск върху цените с оглед на ограничените световни резерви. Анализаторите съобщават за подновен глобален интерес към ядрената енергетика на фона на намаляващите енергийни доставки от Русия.


Към тези опасения се прибавя и канадската компания Cameco, вторият по големина производител на уран в света, която намали прогнозата си за добив през 2023 г. Друг голям производител, френската Orano, също е изправен пред трудности поради неотдавнашния преврат в Нигер, който представлява 4 % от световното производство на уран. Африканската страна беше вторият по големина доставчик на уран за ЕС през миналата година, тъй като руските енергийни доставки намаляха.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) по-рано прогнозираше скок в световното търсене на критични минерали, включително уран, поради подновения интерес към ядрената енергетика.

Неотдавнашен доклад на Световната ядрена асоциация прогнозира ръст на ядрените мощности с близо 80% и приблизително удвояване на търсенето на уран до 2040 г.


 


 


 


 



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,