Гиганти в корабоплаването като Maersk и Hapag-Lloyd започнаха да изпращат стотици свои кораби на по-дълги и по-скъпи пътувания около нос Добра надежда в южната част на Африка, след като бунтовниците хути наложиха фактическа блокада през Червено море до Суецкия канал.

Свързани новини

19.01.2024 17:31

Гигантът в корабоплаването предупреди за смущения в световния транспорт

Видян 467 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Датската корабна компания AP Moller-Maersk предупреди за значителни смущения в световната мрежа за морски транспорт поради повишения риск от нападения в Червено море.  

"Макар да се надяваме на устойчиво решение в близко бъдеще и да правим всичко възможно да допринесем за това, насърчаваме клиентите да се подготвят за продължаване на усложненията в района и за значителни смущения в глобалната мрежа", се казва в известие на компанията, изпратено до клиентите в четвъртък.  

Maersk също така предложи на клиентите си възможността да прехвърлят част от товарите от плавателни съдове на въздушен транспорт в пристанищата в Оман и Обединените арабски емирства, за да превозят стоките до крайните дестинации в Европа или САЩ.  

Цените на контейнерните превози по ключови световни търговски маршрути се повишиха, след като миналата седмица САЩ и Обединеното кралство започнаха въздушни удари по цели в Йемен с обявената цел да защитят морската търговия в Червено море и пролива Баб-ел-Мандеб - най-натоварените маршрути в света.


Гиганти в корабоплаването като Maersk и Hapag-Lloyd започнаха да изпращат стотици свои кораби на по-дълги и по-скъпи пътувания около нос Добра надежда в южната част на Африка, след като бунтовниците хути наложиха фактическа блокада през Червено море до Суецкия канал.  

Главният изпълнителен директор на Maersk Винсент Клерк заяви в сряда, че смущенията в световния морски транспорт, причинени от атаките в Червено море, вероятно ще продължат поне няколко месеца.  

"Така че за нас това ще означава по-дълго транзитно време и вероятно смущения във веригата за доставки поне за няколко месеца, надяваме се да е по-кратко, но може и да е по-дълго, защото е много непредсказуемо как всъщност се развива тази ситуация", каза Клерк пред Ройтерс в кулоарите на Световния икономически форум в Давос.  

Според последния доклад на Килския институт световната търговия е спаднала с 1,3% от ноември до декември 2023 г. в резултат на нападенията на хутите срещу търговски кораби в Червено море.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.