Премиерът Матеуш Моравецки отвърна на удара, като обвини лидера на Гражданската платформа Доналд Туск, че преувеличава въпроса. Той обаче призна, че правителството е открило "нередности, свързани с няколкостотин визи".

Свързани новини

25.09.2023 12:12

Германия упрекна съсед за мигрантите

Видян 1170 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Немският канцлер Олаф Шолц поиска от Варшава да разясни твърденията за схема "виза срещу пари", за която се предполага, че е ръководена от полски служители. Той също така изрази подкрепа за прилагането на "допълнителни мерки" по границите с Полша и Чешката република за справяне с нарастващия брой на новопристигащите в Германия през тези страни.

"Абсурден брой визи се издават" на мигранти от страни извън ЕС в Полша, заяви Шолц на митинг на Социалдемократическата партия в германската провинция Хесен миналата събота. Той също така заяви, че полските власти могат да "злоупотребяват" с визовия механизъм.

По-рано полската дясноцентристка партия "Гражданска платформа" обвини управляващата партия "Право и справедливост" в толериране на корупционна схема, за която се твърди, че незаконно продава полски визи в консулствата по света.

Премиерът Матеуш Моравецки отвърна на удара, като обвини лидера на Гражданската платформа Доналд Туск, че преувеличава въпроса. Той обаче призна, че правителството е открило "нередности, свързани с няколкостотин визи".


Берлин обяви свои собствени мерки за справяне с проблема. Миналата седмица германският министър на вътрешните работи Нанси Файзер заяви, че нейното министерство обмисля въвеждането на краткосрочен стационарен контрол на границата с Полша и Чешката република в опит да се бори с трафика на хора.

Според германските медии в източната провинция Бранденбург, която граничи с Полша, през август полицията е получавала средно по 35 нелегални имигранти на ден. През септември този брой е нараснал до 57. "Ето защо установяването на стационарен граничен контрол е по-спешно от всякога и федералният министър на вътрешните работи има моята подкрепа", заяви регионалният министър на вътрешните работи Михаел Щюбген.

Говорейки на друг митинг в Бавария, Шолц заяви, че броят на новопристигналите е "драстично нараснал".

"Не искам [хората] просто да бъдат пропускани от Полша, а след това да водим дискусия за нашата политика за предоставяне на убежище", каза той.


Търсещите убежище, които идват от Полша, трябва "да бъдат регистрирани там и да преминат през процедура за предоставяне на убежище там", каза той и добави, че предполагаемата схема "виза срещу пари" "само влошава проблема".

"Визовият скандал, който се случва в Полша, трябва да бъде изяснен", каза Шолц.

Въпросът привлече вниманието и на Брюксел. Въпреки че Европейската комисия отказа да коментира дали е получила оплаквания от Берлин, Анита Хипер, говорител на Комисията по вътрешните работи, нарече предполагаемата визова измама "много тревожна", съобщи в неделя Financial Times. Комисарят на ЕС по вътрешните работи Илва Йохансон също поиска от Варшава разяснения, добави тя.

Събитията се развиват в момент, когато висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел предупреди, че имиграцията може да се превърне в "разединяваща сила" за 27-членния блок, тъй като някои държави-членки просто "не искат да приемат хора отвън". Той също така настоя, че някои държави от ЕС се нуждаят от приток на мигранти поради "ниския демографски прираст" и нарече ситуацията "парадокс".


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.