Шолц също така заяви пред депутатите, че неговото правителство е постигнало "важен напредък" в борбата с незаконната имиграция.

Свързани новини

10.09.2023 08:40

Германия се нуждае от повече мигранти: Шолц

Видян 6868 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германия трябва спешно да ускори притока на квалифицирани работници от страни извън ЕС, заяви канцлерът Олаф Шолц пред колегите си депутати. Най-голямата икономика в ЕС не може да оцелее без постоянен приток на чуждестранна работна ръка, настоя той, докато представяше сложна общонационална програма за "модернизация", наречена "Пактът за Германия".

Всеки, който "твърди, че можем да се справим напълно без работници от чужбина", никога не е разговарял със собственик на средно голяма фирма или с управител на болница, заяви Шолц по време на речта си и добави, че около 13 милиона работници в Германия ще се пенсионират "до средата на следващото десетилетие".

След това канцлерът призова федералните и регионалните власти да намалят бюрократичните пречки пред бъдещите новопристигнали работници. "Всички", призова той, трябва да се придържат към наскоро приетия закон за имиграцията на квалифицирана работна ръка, "така че... медицинските сестри от Грузия и ИТ специалистите от Индия да не се налага да чакат с месеци за виза или разрешително за работа".


Шолц също така заяви пред депутатите, че неговото правителство е постигнало "важен напредък" в борбата с незаконната имиграция.

"Пактът за Германия" на канцлера е замислен като мащабен проект за модернизация, описан от Шолц като "общонационално усилие" за възстановяване на икономиката. Обширният пакет включва мерки, вариращи от широкомащабна цифровизация на различни публично-административни процедури и намаляване на бюрократичната тежест върху икономиката до осигуряване на "чиста, безопасна и достъпна" енергия и разширяване на жилищното строителство.

Коментирайки предложенията на Шолц, лидерът на германската опозиция настоя, че трябва да се предприемат мерки, които да направят доходите от работа по-привлекателни от социалните плащания и да създадат стимули за по-възрастните служители да запазят работата си за по-дълъг период от време.


Ние, опозицията, разбира се, сме готови да участваме в разумни предложения", заяви Фридрих Мерц, лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) - част от консервативния блок в парламента, който формира най-голямата опозиционна сила. Той все още поддържа тезата, че "нелегалната имиграция" трябва да се разглежда като най-големия проблем в дневния ред, като добавя, че той трябва да бъде разгледан на първо място.

Мерц също така обвини правителството на Шолц в "патерналистичен, патерналистичен" възглед за ролята на държавата в икономиката, като добави, че Германия вече се е "задушила в бюрокрация".

По данни на държавната статистическа агенция на Германия нетната имиграция в страната през 2022 г. е възлизала на почти 1,5 млн. души. По нейни данни през миналата година в Германия са пристигнали общо 2,7 млн. души, включително 1,1 млн. само от Украйна. Страната е домакин на общо 13,4 млн. чужденци, а почти 24 млн. души от 83,2-милионното ѝ население са с имигрантски произход, посочва агенцията.

Проведено през май социологическо проучване показа, че мнозинството от германците искат по-строги имиграционни политики и процедури за предоставяне на убежище. Около половината от германските граждани също така искат страната им да приема по-малко бежанци, отколкото приема сега. Проучването сочи, че 54% от германците смятат, че недостатъците на имиграцията надвишават ползите от нея, а само 33% смятат, че е вярно обратното.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци