Друго придобиване - на баварската компания ERS Electronic от китайски инвеститор - също е било забранено от федералния кабинет по искане на Хабек, съобщава вестник Handelsblatt, който се позовава на свои източници в правителството.

Свързани новини

10.11.2022 16:48

Германия пази местната си индустрия за чипове от китайските фирми

Видян 1084 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германия се стреми да защити местната си индустрия за чипове от изкупуване от китайски фирми.

Министерството на икономиката на страната официално блокира шведското дъщерно дружество на китайската компания Sai Microelectronics да закупи базирания в Дортмунд производител на чипове Elmos за 85 млн. евро, съобщи Politico в сряда.

"Забранихме на инвеститор извън Съюза да влиза в бизнес начинания в Германия", цитира изданието думите на министъра на икономиката Роберт Хабек. "Причината за това е, че сигурността на реда в Германия трябва да бъде защитена, а критичните производствени зони изискват специална защита", обяснява Хабек.

Друго придобиване - на баварската компания ERS Electronic от китайски инвеститор - също е било забранено от федералния кабинет по искане на Хабек, съобщава вестник Handelsblatt, който се позовава на свои източници в правителството.


По-рано тази седмица Ройтерс съобщи, че Министерството на икономиката и правителството работят по стратегия за Китай, която ще намали едностранните зависимости и ще насърчи диверсификацията, както и ще защити инфраструктурата и ще предотврати изтичането на технологии.


Изправен пред проблеми в световната верига за доставки на полупроводници, ЕС реши да развие собствено вътрешно производство. През май Берлин предложи финансова подкрепа в размер на 14 млрд. евро, за да привлече производители, а по-рано тази година американският ИТ гигант Intel реши да построи нов завод в Германия.

Китай е една от най-големите страни в света за производство на полупроводници и според някои оценки до 2030 г. се очаква да произвежда близо 25% от чиповете в света.


 Съобщението за забрана на придобиванията следва спорното решение на канцлера Олаф Шолц от миналия месец да продаде миноритарен дял от терминал в пристанище Хамбург на китайската корабна група COSCO. Сделката беше широко критикувана за това, че увеличава зависимостта на Германия от Китай в момент, когато Берлин се опитва да се откаже от вноса на руска енергия.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни