Шолц планира да отлети за Пекин късно в четвъртък и да направи еднодневно пътуване до китайската столица в петък, където ще бъде първият западен лидер, който ще се срещне със Си след преназначаването си, и първият лидер от групата на водещите икономики Г-7, който ще посети Китай след избухването на пандемията от коронавирус.

Свързани новини

03.11.2022 13:38

Шолц: Начинът, по който се отнасяме към Китай, трябва да се промени

Видян 1209 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Берлин трябва да промени начина, по който работи с Китай, тъй като страната се връща към по-открита "марксистко-ленинска" политическа траектория, пише германският канцлер Олаф Шолц в статия.

В статията си за POLITICO и немския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung Шолц защитава пътуването си до Китай в четвъртък, но подчертава, че немските компании ще трябва да предприемат стъпки за намаляване на "рисковите зависимости" в индустриалните вериги за доставки, особено по отношение на "авангардните технологии". Шолц отбеляза, че президентът Си Дзинпин умишлено преследва политическа стратегия за превръщане на международните компании в зависими от Китай.


"Резултатът от току-що завършилия конгрес на Комунистическата партия е недвусмислен: авоарите на марксизма-ленинизма заемат много по-широко място, отколкото в заключенията на предишните конгреси. . . Тъй като Китай се променя, трябва да се промени и начинът, по който работим с него", пише Шолц.


През последните години Германия беше подложена на остра критика за това, че е притиснала Европа към стратегически катастрофална зависимост от руския газ, а сега Берлин трябва да отвърне на предложенията, че допуска абсолютно същите грешки, като зависи от Китай като производствена база и търговски партньор.


Макар Шолц да даде сигнал за предпазливост по отношение на Китай, той далеч не предполага, че Германия е близо до сериозен обрат в до голяма степен уютните си отношения с Китай. Всъщност той ясно повтори думите на своя предшественик Ангела Меркел, като настоя, че (неназованите, но очевидно идентифицирани) Съединени щати не трябва да въвличат Германия в нова Студена война срещу Пекин.


"Най-вече Германия, която има толкова болезнен опит от разделението по време на Студената война, няма интерес от възникването на нови блокове в света", пише той. "По отношение на Китай това означава, че разбира се, тази страна с нейните 1,4 милиарда жители и икономическа мощ ще играе ключова роля на световната сцена в бъдеще - както е било в продължение на дълги периоди от историята. "

В слабо прикрита критика към политиките на Вашингтон Шолц заяви, че възходът на Пекин не оправдава "призивите на някои да се изолира Китай".


Важното е, че той настоява, че целта не е да се "откъсне" от Китай - или да се прекъснат производствените връзки. Той обаче добави, че приема "сериозно" твърдението на президента Си, че целта на Пекин е да "засили зависимостта на международните производствени вериги от Китай"

Шолц планира да отлети за Пекин късно в четвъртък и да направи еднодневно пътуване до китайската столица в петък, където ще бъде първият западен лидер, който ще се срещне със Си след преназначаването си, и първият лидер от групата на водещите икономики Г-7, който ще посети Китай след избухването на пандемията от коронавирус.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,