Канада неотдавна прие законодателство, което й позволява да конфискува и преследва конфискация на активи, обект на санкции срещу Русия, като вече взе повече от 26 млн. долара от Granite Capital Holdings, който е собственост на санкционирания руски олигарх Роман Абрамович, както и самолет Антонов 124.

Свързани новини

26.06.2023 17:21

Германия и ЕЦБ против използването на замразени руски активи: FT

Видян 4975 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Германия изрази възражения срещу плановете на Брюксел да се използват замразените активи на Руската централна банка за възстановяването на Украйна, предупреждавайки, че подобен прибързан ход може да предизвика правни или финансови рискове”, съобщава Файненшъл таймс.


Европейската централна банка също призова за по-нататъшно обмисляне на идеите, изтъквайки няколко опасения. Освен, че е незаконно и ще руинира имиджа на банковите системи в Евросъюза и чуждите инвестиции от други държави като Китай и Индия, а вложенията без друго паднаха рекордно т.г., ако ЕС вземе пари от Руската централна банка или приходите от инвестирането на средствата, това ще създаде прецедент, който може да бъде последван от други. Като например исковете за репарации на Полша срещу Германия за щети по време на


Втората световна война (претенциите са за €1,4 трлн.).
Марко Бушман, германският министър на правосъдието, е проучил предложенията на ЕС за изземане на активите на Руската централна банка и е заключил, че те са юридически неосъществими.


Още преди това представители на ЕС се отказаха от идеята за директна конфискация на активите и вместо това търсят начини да приберат част от приходите в полза на Киев.


Изпълнителният вицепрезидент на Комисията Валдис Домбровскис каза, че длъжностните лица ще трябва да балансират принципа: Русия трябва да бъде държана отговорна за щетите, които е причинила, като същевременно се зачита "правната рамка за защита на имунитета на активите на централната банка, върху което ЕЦБ размишлява".


Кристиан Виганд, говорител на комисията, каза, че срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък ще даде допълнителни насоки: " По-специално ще е необходима допълнителна координация с нашите международни партньори, а именно страните от Г-7(б.р. САЩ) ".


Предложението е било „силно подкрепено” от финансовия министър на Канада Кристия Фрийланд, която се надява да стане новия ген.сек. на НАТО, освен че е с украински корени.


Канада неотдавна прие законодателство, което й позволява да конфискува и преследва конфискация на активи, обект на санкции срещу Русия, като вече взе повече от 26 млн. долара от Granite Capital Holdings, който е собственост на санкционирания руски олигарх Роман Абрамович, както и самолет Антонов 124.
Явно и там обаче правят разлика между по-лесните за санкциониране частни активи, колкото и скромна да е сумата, на която се оценяват на фона на нуждите, и държавните активи, които са обект на друга регламентация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева