Свързани новини

06.02.2019 17:22

Гъстата мъгла и сериозен пропуск на АПИ, виновни за катастрофата на АМ Струма

Видян 1656 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На новия участък на АМ Струма между Сандански и Кресна има табела за ограничение на скоростта, на която пише също Приятен път! Ограничението, изписано на табелата, е 140 километра в час. То не е било променено въпреки тежките условия за шофиране и ограничената видимост във вторник сутрин.


При откриването на отсечката беше заявено, че това е интелигентна магистрала, т.е. тези табели трябва да се контролират от съответните институции. Това обаче не е станало.


Ако ограничението е било свалено, катастрофата е можела да не бъде толкова тежка. Както е известно, във вторник сутрин над 30 коли и камиони се сблъскаха на магистралата, а един човек загина.


Според съобщението на АПИ от декември новият участък има изградена Интелигентна транспортна система с информационни табла, камери, диспечери, които могат да пренасочват трафика дистанционно чрез табла, и две метеорологични станции, които освен всичко друго следят видимостта на пътя. Нищо от това не сработи във вторник шофьорите нямаха никаква информация за тежката обстановка в района. При верижната катастрофа загина един човек, а други 16 пострадаха, някои от които тежко. Според всички участници причината е много гъстата мъгла, за която е нямало никакво предупреждение. Загиналият човек е отивал на работа, когато е видял удара на първите коли. Тогава той е излязъл, за да предупреди останалите, че има катастрофа, но е бил ударен от товарен автомобил и е починал на мястото. Последвали са верижни удари на автомобили, които са се движели със скорост, разрешена за магистрала, но изненадващо са попаднали в район с много гъста мъгла. Според част от участниците в инцидента видимостта е била под 2-3 метра. В тази част на магистралата са се редували отсечки със слънце и с много гъста мъгла.


Предупреждение нямаше и на сайта на АПИ. Първата информация за този район е след катастрофата, в 8.44 ч., и в нея лаконично се казва, че е "ограничено е движението при км 150 на АМ Струма, в участъка Ново Делчево - Сандански, в посока София поради ПТП.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да