Двудневни разговори между политиците на икономиката и финансите от групата на 20-те най-богати нации в света (Г-20) ще приключат във вторник без съвместно изявление поради различията между големите сили по войната в Украйна

Свързани новини

18.07.2023 13:27

Г-20 се раздели заради Украйна и термините "война" и "операция"

Видян 1053 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Двудневни разговори между политиците на икономиката и финансите от групата на 20-те най-богати нации в света (Г-20) ще приключат във вторник без съвместно изявление поради различията между големите сили по войната в Украйна, съобщи "Ройтерс".

По време на своето председателство на Г-20 Индия се надява да постигне консенсус относно реформите в големите многонационелни банки, да договори глобален ръководен принцип за криптовалутите и да ускори разрешаването на дълговете на уязвимите страни, но конфликтът Русия - Украйна хвърли сянка върху глобалната дипломация, блокирайки решаването на належащи проблеми

Повечето западни страни, включително САЩ, Обединеното кралство, Германия и Франция, настояха за твърдо осъждане на Русия и войната в Украйна, докато Русия и нейният приятел Китай се противопоставиха на подобен ход, добави представител на домакините в последния ден от преговорите в западния град Гандинагар.

Заради това се провали изготвянето на заключения, приемливи за всички членове. Според източникът на "Ройтерс" част от държавите настояваха да нарекат конфликта война, докато Русия се позовава на кампанията си, която вече е в шестнадесетия месец, като "специална военна операция".

Индия възприе до голяма степен неутрална позиция, като отказа да обвини Русия за инвазията и настоя за дипломатическо решение, като същевременно увеличи покупките на петрол от Русия на ниски цени, пише "Ройтерс".

В събота индийски представител заяви пред "Ройтерс", че посредничеството за мир между Русия и Украйна е извън правомощията на Г-20 и подобни усилия биха били най-добре предприети от ООН и чрез двустранни преговори.

По-рано тази седмица министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че подкрепата на Вашингтон за Украйна е недвусмислена и една от основните му цели тази година е да се бори с усилията на Русия да заобикаля санкциите.

Срещата в западния щат Гуджарат беше третата финансова среща на Г-20 под индийското председателство. Индия не успя да изготви съвместно изявление по никоя от ключовите направления, откакто пое председателството на Г-20 миналия декември.

Някои длъжностни лица казаха, че противопоставянето е по-слабо от първите срещи, проведени в Бенгалуру през февруари, но страните остават твърди в позицията си.

В края на срещите в Бенгалуру липсата на консенсус сред членовете на Г-20 принуди Индия да прибегне до издаване на "обобщение на председателя и заключителен документ", в който просто обобщи двудневните разговори и отбеляза разногласията.

 









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

скорпион