Работници монтират рекламна табела в близост до мястото на срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20 в Гандинагар, Гуджарат, Индия, 13 юли 2023 г. REUTERS/Amit Dave/File Photo

Свързани новини

17.07.2023 18:00

Индия ще настоява пред Г-20 за увеличаване на дела на данъците върху фирмите, които получават "свръхпечалба

Видян 1467 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индия ще настоява пред партньорите си от Групата на 20-те по време на срещата, която организира, да подкрепят предложението ѝ за увеличаване на дела на данъците, които мултинационалните компании плащат на страните, в които реализират "свръхпечалби", съобщиха правителствени служители.

Знаковото споразумение за 2021 г. беше подписано между държавите от Г-20 и страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), а подписалите го страни вече включват общо над 140 държави и юрисдикции, представляващи над 90% от световния БВП.


Със споразумението се преразглеждат правилата за данъчно облагане на глобални компании като Apple и Google, които работят в множество юрисдикции и поради това могат да отчитат печалби в държави с ниски данъци.


Споразумението определя минимален данък от 15 % за тези компании, както и допълнителен данък от 25 % върху техните "свръхпечалби" - годишни приходи над 22 млрд. долара, които надхвърлят 10 % от годишния растеж.

Според доклада на Ройтерс обаче Индия иска значително увеличение на данъка, плащан в държавите, в които компаниите извършват дейност. В доклада не се уточнява колко голямо е увеличението, което Индия иска.

"Индия е направила предложения да получи полагащия ѝ се дял от правата за облагане на свръхпечалбите на мултинационалните компании", е цитиран един от източниците.


Съобщава се, че Ню Делхи планира да предложи данъкът при източника, който се събира от дружествата при извършване на плащания към доставчици и служители и след това се превежда на данъчните власти, да бъде отделен от принципа на данъка върху свръхпечалбата. По силата на сегашната сделка държавите компенсират своя дял от данъците със събрания данък при източника.

Съобщава се, че Индия вече е направила тези предложения пред ОИСР и те ще бъдат обсъдени на срещата на Г-20 в понеделник и вторник.


 На снимката: Работници монтират рекламна табела в близост до мястото на срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20 в Гандинагар, Гуджарат, Индия, 13 юли 2023 г. REUTERS/Amit Dave/File Photo



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей