"Същото нещо [ми се случи] тази сутрин в Lidl във Валори - авокадо от Мароко на етикета на магазина, а на авокадото - израелски етикет... Мисля, че има много магазини, които правят това, за да продадат запасите си", разказва друг потребител на X. Съобщава се, че подобни несъответствия са били забелязани и в магазините на Auchan и Carrefour.

Свързани новини

19.11.2023 07:11

Френски магазини поставят грешни етикети на израелски продукти, за да избегнат бойкот

Видян 15263 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Супермаркетите Lidl са подложени на критики във Франция заради предполагаеми опити да прикрият произхода на продукти от Израел, съобщиха местни медии през уикенда.

Според съобщенията френски потребители са забелязали Lidl да етикетира израелски авокадо и нар като такива с африкански или дори испански произход. Редица потребители са публикували в X (бившия Twitter) снимки на продуктите и техните етикети, както оригиналните, така и добавените от магазина, като доказателство за невярното представяне, наричайки ситуацията "скандал в Lidl".

"Според етикета продуктът трябва да идва от Мароко, но след като го разгледахме, се оказа, че истинският му произход е от Израел", пише един от потребителите.

"Същото нещо [ми се случи] тази сутрин в Lidl във Валори - авокадо от Мароко на етикета на магазина, а на авокадото - израелски етикет... Мисля, че има много магазини, които правят това, за да продадат запасите си", разказва друг потребител на X. Съобщава се, че подобни несъответствия са били забелязани и в магазините на Auchan и Carrefour.


Макар че някои от предполагаемите случаи на неправилно етикетиране са се случили преди конфликта между Израел и Хамас, според съобщенията броят им се е увеличил, когато в началото на октомври са започнали военните действия и са зачестили призивите на пропалестинските активисти да се бойкотират стоки, свързани с Израел. Някои потребители смятат, че тези призиви са подтикнали магазините умишлено да представят грешно продуктите с израелски произход, за да продължат клиентите да ги купуват.


Коментирайки съобщенията, Schwarz Group, която е собственик на магазините Lidl, заяви, че предполагаемото умишлено неправилно етикетиране не е нищо повече от "грешка при излагането, поради факта, че на рафтовете ни редовно има авокадо и нар от различни източници".

"С оглед на неотдавнашните събития в Близкия изток, ние сме разтревожени от случващото се [в нашите магазини] и наблюдаваме ситуацията с голяма загриженост. Компаниите от групата Schwarz отхвърлят всички форми на насилие. Мислите ни са с жертвите на конфликта", заявиха от пресслужбата на компанията.

Според новинарския портал Actu Strasbourg френската Генерална дирекция за политика в областта на конкуренцията, защита на потребителите и контрол на измамите (DGCCRF) е запозната с жалбите и в момента разследва ситуацията.

"Тези инциденти бяха предмет на малък брой сигнали до нашите служби, разпределени в рамките на няколко месеца. Те, както и всеки друг потребителски доклад, се вземат под внимание от разследващите служители на DGCCRF", заявиха от организацията пред медията.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци