Франция произвежда приблизително 70% от електроенергията си от 56 ядрени реактора, които се управляват от държавната компания EDF

Свързани новини

23.09.2023 07:19

Франция залага на въглищата, за да осигури доставки на електроенергия

Видян 2616 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Възможно е тази зима да се наложи Франция да държи в готовност последните си две въглищни електроцентрали, за да гарантира сигурността на доставките на електроенергия, съобщи операторът на националната мрежа RTE.

Според прогнозата на RTE за предстоящите нужди от електроенергия, страната навлиза в тази зима в "много" по-добро положение, отколкото преди година. Въпреки това нарастващото търсене по време на дългосрочния енергиен преход в страната ще окаже натиск върху доставките, предупреди той, като добави, че в случай на недостиг на ядрена енергия или липса на възобновяеми енергийни източници може да се наложи да се използват въглищни централи.

"Ще ни трябват решения за посрещане на по-дългосрочни дисбаланси през 2030 г., като се имат предвид целите на Европа за декарбонизация", заяви Томас Вейренц, изпълнителен директор на RTE, отговарящ за стратегията. Приоритет трябва да бъде добавянето на повече "гъвкавост", като например съхранение в батерии и инструменти за изместване на търсенето извън пиковите часове, подчерта той.

Франция произвежда приблизително 70% от електроенергията си от 56 ядрени реактора, които се управляват от държавната компания EDF. Повечето от тях се сблъскаха с повтарящи се проблеми с корозията и бяха спрени или са в процес на поддръжка, което доведе до рязък спад в производството на електроенергия. Страната е била нетен износител на електроенергия и сега се очаква да разчита в голяма степен на внос на електроенергия от съседните държави, за да задоволи търсенето през зимата.


Миналия месец френското правителство даде разрешение на компаниите, произвеждащи електроенергия, да изгарят повече въглища, за да предотвратят недостига им тази зима. В същото време властите затегнаха изискванията за експлоатация на централите. Производителите на електроенергия ще имат право да работят само до 1800 часа през предстоящата зима, или около 11 седмици, което е по-малко от 2500 часа през миналата зима, съобщи френското Министерство на екологичния преход.

Съобщава се, че останалите две въглищни централи са осигурили едва 0,6 % от производството на електроенергия в страната през миналата година. Според Вейренк съоръженията в крайна сметка могат да бъдат преустроени за преработка на биомаса или да бъдат заменени с по-малки блокове, работещи с биогорива или зелен водород.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.