Общо 12 компании ще получат над 34 млн. лв. за създаване и развитие на иновативни услуги и продукти. Средствата са по четвъртата мярка от Плана за възстановяване и устойчивост по линия на Министерството на иновациите и растежа – "Подкрепа за иновативни предприятия, отличени с "Печат за високи постижения" от Европейската комисия. Общият бюджет на процедурата е 118 млн. лв., като документи по нея се приемат на два етапа.

Свързани новини

31.08.2023 12:10

Фирма на К. Петков и А. Василев с 4 млн. лв от Плана за възстановяване

Видян 7302 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общо 12 компании ще получат над 34 млн. лв. за създаване и развитие на иновативни услуги и продукти. Средствата са по четвъртата мярка от Плана за възстановяване и устойчивост по линия на Министерството на иновациите и растежа – "Подкрепа за иновативни предприятия, отличени с "Печат за високи постижения" от Европейската комисия. Общият бюджет на процедурата е 118 млн. лв., като документи по нея се приемат на два етапа.


 Одобрените 12 предприятия са класирани след първия прием, който приключи през месец май, съобщиха от ведомството. Проверка на Actualno.com установи, че поне три от печелившите дружества са свързани с "Продължаваме промяната" - една от партиите от управляващата коалиция. Кои са спечелилите?

 Фирмата "ОЦЕНИМЕ.БГ" ООД от София е одобрена за финансиране с 2 669 434 лв. за проекта ѝ "Софтуерна информационна система за управление на процесите по кредитиране". Съдружници в нея с по 48,5% са Георги Демирев, който е част от ръководството на "Продължаваме промяната" и Деян Спасов. Фирма "Кю Еф Инвест" има дял 3%.


Друга столична фирма "Имагга Технолъджис" ООД печели 4 209 924 лв. с проекта си "Изкуствен интелект за ефективна модерация на визуално съдържание в големи мащаби". Справка в Търговския регистър сочи, че тя е съдружник с 33% в дружеството "Скиноа" ООД, където е бил експремиерът Кирил Петков. Кирил Петков е управлявал "Скиноа" до май 2021 г., когато става министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев. Сега управител е Мартин Драгулев, както и на много негови бизнеси. Асен Василев е в "Скиноа" чрез "СТВ Консълтинг", която от май 2021 е прехвърлена пък на Марио Сотиров. В "Имагга Технолъджис" ООД с много малък дял (2,94%) участва и кандидатът на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев чрез едноличната си фирма "ВТ Инвестмънтс". Останалите съдружници в преборилото се за 4,2 млн. лв. дружество са "Ейт Венчърс" ЕООД и физически лица като Боян Калчев - бивш съсобственик в "БТВ Медия Груп", "Нет Инфо.БГ", "Болкан нюз Радио", Христо Христов от сдружение "ЛГБТ Идея" и др. Пловдивската фирма "Къпфи" ООД ще бъде финансирана с 2 541 903 лв. за проект "Ядливи чаши за кафе и бъркалки - устойчиви алтернативи на неразградимите и замърсяващи пластмасови продукти".

Мажоритарен собственик на 51,23% от дяловете във фирмата е Мирослав Запрянов. 18,72% от дяловете обаче са на „2625 Кепитъл“ - еднолична собственост на Светозар Георгиев Георгиев, който заедно баща си Георги Георгиев, с Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев създаде "Телерик": Васил Терзиев, успехът на "Телерик" и ДС: От оръжия до софтуер, II част В това дружество с 10,84% участва Саша Безуханова-Йорданова - бизнесдама с 20-годишна кариара в Хюлед Пакард (НР). Тя е основател на MOVE.BG – платформа за устойчиви решения за развитие на обществото, икономиката и държавата чрез иновации и сътрудничество. Председател е на борда на WWF за Централна и Източна Европа. Инициатор е на коалиция "За зелен рестарт" – мрежа за зелено развитие и политики, EDIT.BG – обединение за дигитално развитие на България, The ChangeMakers – милтудисциплинарна общност на новатори в бизнеса, екологията и изкуството. Нейният племенник Константин Безуханов е с 2,46% в "Къпфи". Другите спечелили "ДАНЛЕКС" ЕООД - София ще разполага със сумата от 4 097 013 лв. в реализацията на проекта си "Инструмент за прогнозна поддръжка на системи за неинтрузивна инспекция".

 Едноличен негов собственик е Надя Иванова Божилова, която е печелила поръчки за доставка на детектори за летище София. На 2 267 170 лв. ще разчита фирмата "Ай Райс Механикс 357" ЕАД - София, за своя проект "Пазарна готовност на революционна роботизирана система за вертикална мобилност на хора с увреждания". Това дружество се занимава с проектиране, производство и търговия с електрически, роботизирани и други малки превозни средства за хора с увреждания, производство на софтуерно осигуряване, компоненти, части и приспособления за тях. Собственост е на Любомир Василев, който го управлява заедно със синовете си. Дружеството "Файлмап Текнолоджи" - еднолична собственост на турския гражданин Джумхур Умероглу в София, е спечелило проект "Разработка и широмащабна демонстрация на Файлмап" на стойност 3 302 907 лв.

 На "Трансметрикс" АД - София, е одобрен проект „Демонстрация за подобряване на прогнозите за инфраструктурен капацитет в транспортния сектор“ за сумата от 3 341 841 лв. Капиталът на дружеството е в размер на 260 833 лева и е разпределен в два класа поименни налични акции по 1 лев всяка: Клас А, в който са издадени 109 565 поименни акции; Клас Б, в който са издадени 151 177 привилегировани акции. Аспарух Коев притежава 20,89% обикновени поименни акции от клас А, рускинята Анна Вячеславовна Шапошникова има 7,89% акции.

Тя е с адрес в Брюксел, Кралство Белгия. От привилегированита акции 14,81% са притежание на "ЛОНЧХъб Фонд Кооператив У.А", "Луиз Вербеке" ЕООД им 8,9%, Херман де Бод - 7,31%, Дирк Гомин - 7,01%, UFSB Inc. - 5,46%, "Спиди Груп“ ООД - 1,16%, "2625 Кепитъл" ЕООД на Светозар Георгиев - 3,25%. "Лийн Диджитал Солюшънс" ЕООД - София печели проект на стойност 4 638 299 лв. с проект за смесено лидерство "Заобикаляща среда" (Embedded Blended Leadership Environment). То е



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец