Камиони с тегло над 3,5 тона ще плащат с 50% по-ниска тол такса, ако са изминали минимум 6000 км по платените пътища в страната за месец.

Свързани новини

30.08.2023 20:41

500М лв. подаряват ППДБ на босовете-превозвачи за сметка на 3М бг шофьори с намаляване на тол-таксите със задна дата: Ексвицепремиер

Видян 4353 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета "Петков":

Гледам, и не вярвам на ушите си!

Но изобщо не е смешно - предложението на регионалното министерство за намаляване на тол таксите за тежкотоварни камиони от 1 юли 2023 г., което е пуснато за обществено обсъждане, е толкова скандално, че ще доведе не само до по-лоши пътища и по-малко пари в бюджета, но и до санкции от ЕК.

Какво предвижда то?

Товарните автомобили и автобуси, които изминават между 4000 км и 5999 км по платените пътища в страната, ще плащат 30% по-ниска тол такса.

Камиони с тегло над 3,5 тона ще плащат с 50% по-ниска тол такса, ако са изминали минимум 6000 км по платените пътища в страната за месец.

Т.е. колкото повече ползваш пътищата, колкото повече ги рушиш, толкова по-малко ще плащаш?!? В това няма никаква логика, камо ли справедливост. Всъщност логика има - рушветът винаги ще излезе на фирмите по-евтино от това да си платят дължимите такси.

Тук възниква още един логичен въпрос - колко са фирмите, които навъртат толкова много километри на месец? Според самото регионално министерство това са 1.48% от фирмите. Т.е. това са най-мощните компании в бранша? Защо точно тях трябва да облекчаваме?

Нещо повече - промените ще влязат в сила със задна дата - от 1 юли, и съответно държавата ще връща на превозвачите пари. Според изчисленията на МРРБ - около 4.6 млн. лв. До края на годината в хазната заради отстъпките няма да влязат 43 млн. лв.!

Но нахалството не свършва дотук - тези пари щели да бъдат компенсирани от други такси - примерно от рекламни съоръжения или от търговски обекти по пътя... Отново друг ще плаща сметката за това, че някой руши пътищата!

Логично възниква въпросът - защо управляващите са толкова щедри към един бранш за сметка на други бизнеси и всички граждани?

Непредубеденият читател би си помислил, че става дума за недоразумение или за чиста некадърност. По-лошо е - става дума за откровен лобизъм и корупция. Защото има съвсем ясни европейски регламенти по въпроса. И до ЕК комисия вече е отправено запитване и то от това правителство дали подобни повишения противоречат на европейското законодателство.

Отговорът на Брюксел е категоричен - да!

В писмото от ЕК от 18.07.2023 г. по този повод изрично пише, че намалението на таксата за инфраструктура не трябва да надвишава 13% от инфраструктурната такса, плащана от еквивалентни превозни средства, които не отговарят на условията за това. Следователно намаление от 30%, още повече 50%, е в категорично нарушение на директивата.

ЕК обяснява, че причината за определяне на долна граница на отстъпките и намаленията е да се защити принципът „потребителят плаща“, който предвижда плащането на пътната инфраструктура да отразява пряко нейното действително използване.

Във всички европейски системи е прието около 70% от таксите да се събират от камиони над 3,5 т., а от винетки около 30%. В България е почти обратното. Тежкотоварният трафик разруши всички пътища в България, а основните средства за възстановяването им се събират от таксите на леките автомобили. Причината за тези резултати е взетото преди години решение за намаляване на тарифните ставки за тол таксуването и въвеждане на нулева ставка за пътищата втори клас.

Точно в приложение на тази директива, докато бях регионален министър, успяхме да наложим промяна в принципа на плащане за ползването на пътища. Започнахме да намаляваме цената на винетките за граждани и да увеличаваме тол таксите за тежкотоварни автомобили, като включихме и второкласната пътна мрежа в тол таксуването. Едното увеличение влезе незабавно в сила – от 1 юли 2022г., а второто се очакваше да действа от 1 януари 2023 г. С така заложените мерки бе изчислено, че ще се постигне баланс – замърсителят и реалният разрушител на пътищата да заплаща за тяхното поддържане.

Спомняте си какви протести и скандали бяха. Но удържахме. Никой не фалира, нито пък цените се увеличиха кой знае колко, въпреки апокалиптичните прогнози.

Засегнатите фирми обаче не се отказват. При следващите управляващи те първо успяха да си издействат отлагане на планираното за 1 януари 2023 г. увеличение на тол таксите за 1 юли. А сега - и да ги намалят до безобразие.

Още една европейска директива е нарушена - за недискриминиране между местния и международния трафик. Тя забранява пряка или непряка дискриминация въз основа на начална и крайна точка на пътуване и националност на пътното превозно средство. Предложението на МРРБ обаче облагодетелства местните превозвачи за сметка на чуждестранните, на транзитния трафик, тъй като е изначално ясно, че местните превозвачи ще достигнат заложените изминати километри, за да получат отстъпката. Т.е. и тук можем да очакваме санкция.

Както се казва, на печелишвите - честито! Сред тях определено не са гражданите, които ще продължат да плащат скъпо за разрушените пътища - със здравето и живота си. Заради корупцията на Продължаваме промяната.
Документи:




 






Източник: Гласове



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион