Българският кандидат за еврокомисар Илиана Иванова няма конфликт на интереси и може да продължи с процедурата по назначаването й за член на Европейската комисия. Това съобщи БНР в сряда от Брюксел като се позова на евродепутата от "Обнови Европа"/ДПС Илхан Кючук.

Свързани новини

19.07.2023 17:07

Финансите на Илиана Иванова са проверени, няма пречка да стане еврокомисар

Видян 559 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българският кандидат за еврокомисар Илиана Иванова няма конфликт на интереси и може да продължи с процедурата по назначаването й за член на Европейската комисия. Това съобщи БНР в сряда от Брюксел като се позова на евродепутата от "Обнови Европа"/ДПС Илхан Кючук.

Кючук, който е член на правната комисия на Европейския парламент, съобщи, че членовете й са преценили по предоставени от кандидата документи, че тя няма конфликт на интерес, след закрито заседание в Брюксел.

"Всички политически групи бяха в подкрепа на процедурата да се продължи. Т.е. никой не е изразил обструкции по отношение на съществуването на конфликт на интереси", коментира пред "Хоризонт" Кючюк.

Решението ще позволи на Иванова да се яви на изслушване за компетентност на 5 септември пред парламентарните комисии по промишленост, изследвания и енергетика и по културата. Двете комисии покриват бъдещия й ресор на еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев казва пред БНР, че решението е било взето "изключително лесно", тъй като през последните 10 години Иванова без прекъсване е била член на Европейската сметна палата и на Европейския парламент и в тези си качества е била проверявана за конфликт на интереси.

Илиана Иванова беше номинирана от ГЕРБ за мястото на напусналата Мария Габриел и получи предпочитание от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред кандидата на "Продължаваме промяната"-"Демократична България" Даниел Лорер.

Фон дер Лайен я номинира за същия ресор, който преди това държеше Габриел, станала министър на външните работи и вицепремиер в правителството на Николай Денков.

Сега Иванова ще трябва да отговори писмено на зададените й от двете парламентарни комисии въпроси по ресора й преди да се яви на устно изслушана пред членовете им в Брюксел. Ако се справи успешно, кандидатурата й за еврокомисар ще бъде гласувана в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург през втората седмица на септември. След това тя ще бъде назначена на поста от Съвета.

Мандатът на Европейската комисия "Фон дер Лайен" изтича на 1 ноември 2024 г.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв