Свързани новини

28.06.2023 20:06

Урсула избра за бг еврокомисар кандидатката на ГЕРБ, Лорер за шеф на БНБ от ППДБ

Видян 2199 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, както 19 минути прогнозира, реши да избере за български еврокомисар Илиана Иванова, номинирана от ГЕРБ. Това е станало, след като тя и издигнатият от ППДБ Даниел Лорер са се явили на интервю. ГЕРБ-ерката е спечелила безапелационно. До избора не от страната, както е редно, а от ЕК се стигна, след като премиерът Николай Денков и кабинетът му, противно на закона и правилника на МС, не посмяха да предложат номинация. Иванова е бивш евродепутат от ГЕРБ. Досега България е била представлявана от 4 жени в европравителството.


“Изпратихме двама кандидати за еврокомисари, след като и в писмото на Фон дер Лайен се искаше това. Малко съм изненадан, че събитията се развиха толкова бързо. Това е номинация, оттук -насетне има и още етапи”, коментира пред журналисти в Брюксел Денков.


"Урсула фон дер Лайен в предварителни 5 минути, в които бяхме насаме каза, че е взела това решение. Това, което се разбрахме е, че официалното съобщение трябва да дойде от ЕК ", допълни той.


Отпадналият Лорер ще бъде предложен за поста управител на БНБ на ППДБ. Ден по-рано финансовият министър Василев отхвърли подкрепа за сегашния гуверньор Димитър Радев с абсурдния мотив, че бил отлагал еврото. Истината е, че като служебен министър през 2021 г. самият Василев отложи договорената от България и ЕС още през 2020 г. дата 1 януари 2023 г. за влизането ни в Еврозоната. Преди дни Василев предложи съпругата на Лорер и негова дясна ръка за представител на България в борда на Евробанката.


Последва коментар от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който намекна, че е готов да склони за избора на гуверньор на БНБ.


"Не, не може да раздели. Като искат, да има тяхна номинация - ще има 2 и парламентът ще избере. Като дадат по-добър кандидат от Митко... Просто им се учудвам. Да вземат тогава БНБ, щом искат, да го вземат", каза той в кулоарите на НС в отговор на въпрос дали номинацията за шеф на БНБ може да раздели ГЕРБ и ПП.


Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.