Свързани новини

08.04.2013 10:17

Финансист №1: Няма да се оправим до 2015 г.

Видян 1663 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като врачката Стоянка Митева обяви в Супер 19’, че няма да се оправим още 3 години, и финансовият министър от служебния кабинет и бивш подуправител на БНБ сподели тази прогноза. 

„През 2013 и 2014 година трудностите за икономиката и населението ще останат в пълен размер, като в отделни показатели следващата година ще е по-лоша и от настоящата, става ясно от публикуваната на сайта на финансовото министерство актуализирана двегодишна бюджетна прогноза.

През 2013 г. се очаква продължаващ спад на заетите и увеличение в нивото на безработицата. Средното за годината намаление на заетите ще възлезе на 2,4%. През 2014 г. заетостта ще се стабилизира постепенно при слаб средногодишен ръст на заетите от 0,4%, а безработицата ще се свие до 12,8%”, прогнозира министърът на финансите във временното правителство. Според него трябва да се намали наполовина и очакването за ръст на икономиката. Ако се вярва на заложените от Дянков в бюджета за 2013 г. данни, трябваше да дръпнем с 1,9%, а Калин Христов не очаква по-голям ръст от 1%. Напомняме, че в нито една година от мандата „топикономистът” на ГЕРБ не позна растежа на икономиката. През 2012 г. вместо 1,7% той беше 0,5%, което де факто е рецесия.


За настоящата година финансовото министерство сочи като потенциален риск намаляване на постъпленията в бюджета от ДДС и данъка върху доходите на физически лица.Затова бюджетът трябва да бъде коригиран между 400 милиона и 2 милиарда, смята Христов. 


На база на анализите на експертите, министърът сваля целта за салдото по консолидираната фискална програма за 2013 г. от -1,0% от БВП на -1,3% от БВП, като запазва целите за 2014 и 2015 г., вероятно поради по-дългия период и трудното му прогнозиране.


Въпреки многото призиви да се намали ролята на държавата в преразпределението на бюджета, и през 2013 година тя ще определя къде да отидат 40% от БВП. Ако не се постигне очакваният икономически ръст за периода 2013-2016 година, страната ще се изправи пред сериозни рискове, се казва още в документа на министерството.


„Загубите за бюджета при стагнация в страната и през следващите две години ще ограничат възможността за социални плащания дори под нивото на политиката, водена от Симеон Дянков. Ако петролните цени се качат над сегашното си равнище, това ще доведе до общо поскъпване у нас и държавата ще трябва да увеличи дефицита си, ако иска да подпомага най-бедните си граждани”, пише още министърът на финансите.


Що се отнася до данъците, предвижданията на служебния финансов министър са запазване на 10% данък върху доходите, без необлагаем минимум, за какъвто настоява БСП. 




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион